20 miljoner barn gick miste om vaccin i fjol

Mässlingvaccination i Filippinernas huvudstad Manilla. Arkivbild. Bild: Bullit Marquez / AP / TT

Antalet barn som inte vaccinerades mot livshotande sjukdomar som mässlingen, difteri och stelkramp uppgick i fjol till 20 miljoner, uppger Världshälsoorganisationen och Unicef i en gemensam rapport om den globala vaccinationstäckningen.

Sedan 2010 har vaccinationsgraden legat stilla runt 86 procent. Det är problematisk, enligt rapporten, eftersom 95 procent krävs för att uppnå så kallad flockimmunitet. Alltså det stadium när så pass många är vaccinerade att sjukdomarna inte kan få fäste, vilket innebär ett visst skydd även för icke-vaccinerade.

Som exempel lyfter rapporten att antalet rapporterade mässlingsfall, trots att de flesta är vaccinerade, i fjol mer än dubblerades till runt 350 000 stycken.

"Mässling är en realtidsindikator på var vi måste arbeta hårdare för att bekämpa förebyggbara sjukdomar", säger Unicefs verkställande direktör Henrietta Fore i ett uttalande.

Det är särskilt i fattiga länder och konfliktzoner som vaccinationsnivåerna stagnerat. Hälften av världen ovaccinerade barn återfinns i en grupp på 16 stater, däribland Afghanistan, Etiopien, Jemen och Nigeria.

"Det är ofta de mest utsatta – de fattigaste, de mest marginaliserade, de som drabbats av konflikt och tvingats från sina hem – som ständigt missas. Alldeles för många glöms bort", säger Världshälsoorganisationens generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning