20 frågor och svar om coronavaccinerna

Mia Kontio och Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd besvarade finländarnas vaccinfrågor på torsdagen. Arkivbilder. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva och Lionel Bonaventure/Lehtikuva-AFP

Leveranserna är sega men vaccineringen kommer allt närmare för alla åldersgrupper. När nu olika riskgrupper ska börja vaccineras svarade landets vaccinexperter på medborgarnas frågor.

På torsdagskvällen var inte bara pressen bjuden till frågestunden. Experter vid Institutet för hälsa och välfärd THL besvarade då även medborgarnas vaccinfrågor per videolänk.

Nedan har vi listat svaren från överläkaren Hanna Nohynek, ledande sakkunniga Mia Kontio och överläkaren Tuija Leino.

1. Varför vaccineras inte barn som är i riskgruppen?

Tuija Leino: "Vaccinen har ännu inte testats på barn."

Hanna Nohynek: "Många vaccintillverkare undersöker det just nu, men det är svårt att säga när dessa data publiceras."

De tillägger att coronaviruset oftare leder till allvarlig sjukdom hos äldre, och att Finlands vaccinstrategi går ut på just att trycka ner smittspridningen och antalet dödsfall. Därför står barn och unga långt bak i vaccinkön.

2. Jag är allergiker och undrar om jag vågar ta vaccinet. Vilka biverkningar kan det ge mig?

Hanna Nohynek: "Du kan ta vaccinet. Vi har upptäckt att vaccinen ger plötsliga överkänslighetsreaktioner bara i ett fall av 100 000. För influensavaccin är siffran ett fall per en miljon vaccinerade."

"Men om den första dosen ger en svår anafylaktisk reaktion, då bör man såklart avvakta med den andra dosen."

3. Vem är ansvarig för eventuella biverkningar?

Hanna Nohynek: "Det är de olika bolagen, som Astra Zeneca och Pfizer-Biontech, som svarar för själva produkten. Men om det är fråga om att en person som inte skulle ha fått vaccinet har vaccinerats och drabbas av något, då finns det i Finland sjukförsäkringar och lagar som innebär att staten hålls ansvarig."

4. Varför rekommenderas inte Astra Zenecas vaccin för personer som är över 70 år?

Tuija Leino: "Vi har valt att använda det vaccin som vi vet funkar bäst för äldre. Det betyder inte att Astra Zenecas vaccin är effektlöst bland äldre, utan vi har fattat det beslutet utifrån sjukdomens art, inte vaccinet i sig."

5. Kan jag välja vilket vaccin jag tar?

Mia Kontio: "Nej, det finns än så länge inte tillräckligt många doser till vårt förfogande."

Hon tillägger att ytterligare doser väntas – nu har omkring 365 000 doser anlänt, och ytterligare cirka 400 000 doser ska komma till Finland före utgången av mars.

6. Hur går vaccineringen till i praktiken?

Mia Kontio: "Man bjuds inte in på samma sätt som när man vaccineras mot influensa. Du bokar i regel tid på internet eller per telefon. Vissa kommuner har även valt att ringa upp dem som står i tur, men det sker inte överallt."

"Många telefontidsbokningar är dessutom stockade just nu, så det är värt att ha tålamod. Alla samtal kan inte besvaras direkt."

Mia Kontio, ledande sakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd. Bild: Jussi Nukari

Det är kommunen som håller i trådarna för vaccineringen.

7. Om vi är flera personer i ett hushåll och vaccineras vid olika tidpunkt, kan man då glömma restriktionerna efter att man fått vaccinet?

Hanna Nohynek: "Nej, det kan man inte. Vi vet ännu inte exakt hurdan immunitet vaccinen ger, men det mesta tyder på att den inte är steriliserande – du kan bära viruset även om du inte blir sjuk. Därför behöver alla, även vaccinerade, hålla sig till restriktioner."

8. När kommer personer med funktionsnedsättning, som bor på vårdhem, att vaccineras?

Tuija Leino: "En del av dem har redan vaccinerats. Och andra står nu på tur, till exempel sådana som har neurologiska sjukdomar som försvårar andningen."

För att se vilka sjukdomar som gör att du klassas som riskgrupp, klicka här.

9. Varför klassas inte högt blodtryck som en riskfaktor för allvarlig covid-19?

Tuija Leino: "I början av pandemin trodde vi att högt blodtryck var en riskfaktor. Men då förlitade vi oss i princip bara på kinesiska data. Nu när vi gjort större befolkningsstudier ser vi att högt blodtryck eller blodtrycksmedicin inte i sig innebär högre risk, utan bara om man dessutom har hjärtfel, njurproblem eller annan sjukdom."

"Många av de som dött med covid-19 i Finland har haft högt blodtryck. Men det beror helt enkelt på att det är en väldigt vanlig sjukdom hos oss, särskilt bland äldre."

10. Måste den första och andra dosen vara vaccin av samma tillverkare?

Hanna Nohynek: "Ja. Men när vaccineringen pågått ett tag, framåt sommaren, kanske vi får nya uppgifter som visar att det finns bättre alternativ."

11. Hur länge är jag skyddad mot covid-19 när jag fått vaccin?

Hanna Nohynek: "Det vet vi ännu inte. Vaccinet har getts i studiesyfte bara sedan i somras, och sedan julen till allmänheten. Hur länge immuniteten varar får tiden utvisa."

"Om viruset muterar fort, och det uppstår många nya varianter, kan effekten avta mot vissa varianter."

12. Ges vaccinet till personer som redan haft covid-19?

Hanna Nohynek, som själv hade sjukdomen i våras, svarar:

"Studier pekar på att immuniteten efter infektion varar i omkring sex månader, och den kan vara ännu längre."

"Därför är det i alla fall inte brådskande för dem att få vaccin, särskilt om man haft svår covid-19 (eftersom det visat sig ge starkare immunitet)."

"Men det kan hända att det efter sex månader är värt att ta åtminstone en dos. Men huruvida det behövs två doser utreds ännu."

Bild: Lionel Bonaventure/Lehtikuva/AFP

13. Har de som hör till en riskgrupp men är under 70 år redan börjat vaccineras?

Mia Kontio: "Det sker de närmaste veckorna. Men vi har bara 24 000 doser av Astra Zenecas vaccin, och inväntar ytterligare 26 000 doser nästa vecka, så vaccineringen kommer i gång men relativt långsamt."

14. Om jag fått Pfizers/Biontechs eller Astra Zenecas vaccin och tänker åka till Spanien, är det något särskilt jag behöver tänka på? Eller är det en skillnad mellan vaccinen?

Hanna Nohynek: "Bägge vaccinen ska vara lika effektiva. De skyddar nästan 100-procentigt mot allvarlig sjukdom."

"Vad gäller resor behöver man såklart se sig om efter vilka varianter som är förhärskande i olika områden, och om vaccinen enligt studier är effektiva mot just de varianterna."

Nyligen läckte data till pressen om att Astra Zenecas vaccin bara till 22 procent skyddar mot den sydafrikanska varianten, tillägger Nohynek.

"Just nu förhandlar länderna om immunitetspass, men WHO rekommenderar inte att sådana införs eftersom det försätter människor i ojämlik position. Och det kan ge en falsk känsla av trygghet."

15. Kommer coronavaccinet i framtiden att ges årligen, som influensavaccin?

Hanna Nohynek: "Det är det många oroar sig för just nu. Men vi ser att det här coronaviruset inte muterar lika fort som de coronavirus som orsakar säsongsinfluensa."

Tuija Leino: "Det är även möjligt att vi sakta men säkert samlar på oss immunitet – genom sjukdom och vaccin – vilket gör viruset ofarligt i längden."

Hanna Nohynek inflikar: "Då skulle behovet av vaccinet såklart kunna diskuteras."

16. Skyddar vaccinet mot det som kallas long covid?

Tuija Leino: "Det skyddar mot allvarliga infektioner, och sannolikt också mot långvariga symtom. Men det återstår att se."

Läs mer om lång covid-19: Anton, 26, har coronasymtom för fjärde månaden

17. Om gravida inte vaccineras, ska då deras partner få vaccin?

Tuija Leino: "Särskilt i slutet av graviditeten kan covid-19 leda till allvarliga symtom hos gravida. Men det sker oftast om mamman har en annan bakomliggande sjukdom."

Hanna Nohynek: "Om mamman jobbar med anestesi eller på en intensivvårdsavdelning rekommenderas det att hon tar vaccinet, i samförstånd med myndigheterna såklart."

Mia Kontio, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

18. När kan det inhemska vaccinet finnas tillgängligt?

Hanna Nohynek: "Det borde man kanske fråga Seppo Ylä-Herttuala och de andra forskarna vid Östra finlands och Helsingfors universitet. De är snart klara med djurproverna men väntar ännu på finansiering för den sista fasen. Det kostar mycket, så det kommer att dröja.

Läs också: Finskt sprejvaccin redo för test men saknar finansiärer

19. Måste man på något sätt bevisa att man hör till en riskgrupp?

Mia Kontio: "Svår fråga. Det granskas nog hos kommunen, men vi får hoppas att människor är ärliga och inte går förbi andra i kön. Vaccinet ges först till dem som behöver det mest."

20. Kommer även privata vårdbolag att vaccinera i framtiden?

Mia Kontio: "Det beror på hur många doser vi får. Det kommer såklart att övervägas och göras så effektivt som möjligt."

På THL:s Youtube-kanal kommer hela frågestunden att dyka upp, med svensk textning.

Läs mer: Sjunkande trend – allt färre vill vaccinera sig mot covid-19

Rättelse: Vid fråga fyra har tidigare förekommit felaktiga uppgifter.

Frågor som överlappade dem som noterats ovan har strukits.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning