20 coronafall i MLS – veckan före avspark

Flera fall av corona har rapporterats veckan före premiären av MLS. Bild: John Raoux/TT-AP

Den nordamerikanska fotbollsligan MLS bekräftar att 20 spelare och sex lagledare har testats positivt för covid-19. Beskedet är ett rejält bakslag för ligan, som är planerad att dra i gång den 8 juli.

"Varje individ som testas positivt under tiden den är i Orlando kommer att genomgå en klinisk bedömning av en sjukvårdare för att sedan förflyttas till hotellets isoleringsområde tills han eller hon fått ett medicinskt godkännande. Under tiden som en spelare eller ledare är isolerad kommer dennas symtom övervakas och regelbundna uppföljningstester göras", skriver ligan i ett uttalande.

Totalt har 668 spelare blivit testade sedan lagen kunde återuppta träningen den 4 juni. Vissa av fallen är konstaterade före lagens avresa till Orlando.

Samtliga 26 lag har samlats på Disney World i Orlando och kommer spela en turnering.

Sammanlagt blir det 54 matcher mellan den 8 juli och den 11 augusti och under tiden bor klubbarna vid idrottsanläggningen i Orlando.

MLS hann bara spela två omgångar av årets serie innan spelet stoppades på grund av coronapandemin.

Den 24 juni samlas alla 26 MSL-lag i Orlando, Florida, för att förbereda sig inför omstarten den 8 juli.

Gruppspelet pågår sedan mellan 8-24 juni innan slutspelet tar vid. Dit kvalificerar sig de två bästa lagen i varje grupp, samt de fyra bästa treorna. Gruppspelet lottas torsdagen den 11 juni. De fyra semifinalisterna från förra året, Atlanta, Los Angeles FC, Seattle och Toronto är tillsammans med arrangören Orlando och Real Salt Lake seedade i lottningen.

Totalt är det sex grupper, tre från varje konferens. Den östra konferensen har två grupper med fyra lag och en med sex. I de västra grupperna är det fyra lag i samtliga. Om två lag eller fler stannar på samma poäng i gruppspelet kommer poängen från MLS grundserie att spela in.

Slutar slutspelsmatcherna oavgjort efter full tid blir det straffläggning direkt. Finalen spelas den 11 augusti.

Källa: mlssoccer.com.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning