20-åring gripen efter tyskt dataintrång

Privata uppgifter om omkring tusen personer – däribland hundratals tyska politiker – har spridits på nätet. Även förbundskansler Angela Merkel är drabbad. Arkivbild. Bild: TT-AP / Alastair Grant

En 20-åring har gripits i Tyskland misstänkt för inblandning i det omfattande dataintrånget mot hundratals tyska politiker, enligt polisen.

Det var förra veckan som det uppdagades att privata uppgifter om omkring tusen personer – däribland hundratals tyska politiker – har spridits på nätet. Även förbundskansler Angela Merkel var drabbad men enligt den tyska regeringen rörde det sig inte om känsligt material.

Nu uppges en 20-åring ha gripits misstänkt för inblandning i dataintrånget, enligt den tyska federala polisen (BKA).

"Åklagarmyndigheten i Frankfurt, Centralorganisationen för bekämpning av internet- och databrott, och Federala polisen (BKA) genomsökte den misstänkta 20-åringens lägenhet och grep honom den 6 januari", skriver BKA i ett pressmeddelande.

Den privata informationen började spridas via ett Twitterkonto i december. Det rör sig om bland annat mobiltelefonnummer, kontokortsuppgifter, mejladresser, privata brev och kopior av id-kort.

– Regeringen ser väldigt allvarligt på det som har hänt, sade den tyska regeringens talesperson Martina Fietz den 4 januari.

Bland dem som drabbats finns medlemmar av parlamentets underhus, EU-parlamentet samt regionala och lokala församlingar, journalister och kändisar. Där emot drabbades inga politiker från det främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland (AFD).

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02