20-åriga Miikka Leinonen försvann för en vecka sedan i Bortre Tölö

Polisen har publicerat bilder på Miikka Leinonen och jackan han bar kvällen han försvann. Bild: Polisen

Polisen letar efter Miikka Leinonen som försvann i Bortre Tölö för en dryg vecka sedan. Hans telefon och plånbok hittades nästa morgon.

Klockan var 01 på morgonen den 7 februari när de sista iakttagelserna av Miikka Leinonen gjordes. Den 20-åriga studeranden och fotbollsspelaren, som bor i Esbo, hade då stått vid Linnankoskigatans busshållplats i Bortre Tölö – enligt polisen på väg till Helsingfors centrum.

Helsingin Sanomat uppger att Leinonen kommit från en fest i Otnäs och stigit av buss 108N vid Linnankoskigatans hållplats.

Sedan dess har han varit försvunnen, och Västra Nylands polisinrättning efterlyser nu iakttagelser.

Miikka Leinonens vänner har letat upprepade gånger i trakterna där han försvann. De har också klistrat upp lappar som den här på olika håll i Helsingfors. Bild: Teemu Salonen

Hittade telefon och plånbok

På torsdagen efterlyste polisen också två äldre damer som hittade Leinonens telefon och plånbok vid Råholmsvägen den 8 februari, alltså morgonen efter att han försvann och några gator ifrån stället där han steg av bussen. Förundersökningsledaren Ilmari Hallamaa uppgav i ett pressmeddelande att man inte vet vem de två kvinnorna är. De lämnade in sakerna som hittegods till polisen i Böle före klockan 11 den 8 februari.

– Vi känner inte till de två damernas identitet, och vi vill få kontakt med dem för att få exaktare uppgifter om var de hittade sakerna, uppgav Hallamaa då.

På fredagen är läget annorlunda. Hallamaa uppger till HBL att de två kvinnorna tog kontakt med polisen och att man nu vet deras identitet. Huruvida de kunnat bidra med någon nyttig information är ännu oklart.

– Jag kan inte säga något om det ännu i det här skedet, säger Hallamaa.

Han tillägger att man inte misstänker något brott i samband med Leinonens försvinnande. Polisen har också fått en del samtal och mejl som relaterar till försvinnandet.

– Vi har fått några tiotal tips av olika kvalitet.

Kompisar letar

Helsingin Sanomat har talat med Leinonens kompisar som gjort sina egna efterspaningar och bland annat klistrat lappar på olika håll i staden där de ber om tips och iakttagelser. De hänvisar eventuella vittnen till Västra Nylands polisinrättning.

Polisen beskriver Miikka Leinonen som 180 centimeter lång och atletisk. Han har ganska kort blont hår och var klädd i en fodrad jeansjacka när han försvann.

Tips eller iakttagelser kan meddelas till polisen på vihjeet.espoo@poliisi.fi eller 0295-413 031.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning