Österrike ett högerrike

Österrike tog det kliv högerut som opinionsmätningarna förutspådde. Toleranta, liberala värden i Europa utmanas allt mer.

I söndagens parlamentsval i Österrike segrade det konservativa folkpartiet ÖVP. 31-åriga partiordföranden Sebastian Kurz har under valrörelsen kopierat både ideologi och retorik av det högerextrema populistiska frihetspartiet FPÖ. Det gick hem hos österrikarna, ÖVP samlade nästan 32 procent av rösterna och Kurz blir nu EU:s yngsta ledare genom tiderna.
Man kunde tycka att hans tydliga flört med frihetspartiets väljare skulle ha tärt på det partiets väljarstöd, men så gick det inte. Också FPÖ gick framåt och fick 26 procent av rösterna. ÖVP och FPÖ gick sammanlagt framåt med 13 procentenheter och har tillsammans ett väljarstöd på nästan 60 procent.
Det är sannolikt att de här två partierna bildar regering. Enligt österrikisk tradition brukar det näst största regeringspartiet få ta hand om utrikesministerposten. Om den tillfaller frihetspartiet så är det säkert partiordförande Heinz-Christian Strachen som lägger beslag på portföljen. Då får Österrike en utrikesminister med ett nynazistiskt förflutet.
För bara några år sedan skulle det antagligen ha väckt en proteststorm inom EU, men knappast i dag längre. Det är alarmerande. Det skulle vara dags att sätta sig ner och blicka tillbaka. Det går utför med en svindlande fart. Det tidigare onormala och förkastliga har på en kort tid blivit normalt och accepterat.
Österrike kan nu utan tvekan utnämnas till det gamla Västeuropas banerförare då det gäller högerpopulistisk nationalism. Det tidigare dubbelriket Österrike-Ungern verkar också i dag ha mycket gemensamt, nästan 100 år efter att statsbildningen upplöstes. Det gäller bland annat inställning till invandrare och EU.
Det kommer att bli allt svårare för EU att driva en gemensam flyktingpolitik, men det gäller för den stora majoriteten att hålla fast vid EU:s grundvärden och inte tumma på de mänskliga rättigheterna då politiken utformas.

ANDRA LÄSER