Elias säkrade guldet till Winellska skolan i dubbelsvenska stafetten

En stafettseger ska firas med glass, också om vädret är så kallt att de flesta löpare huttrar i shorts och T-tröja både före och efter loppet! Så resonerar laget från Winellska skolan, som vann dubbel svensk stafett med ett par meter före Ekenäs högstadieskola.

Elias Lundell på ankarsträckan på 400 meter lyckades hålla motståndarna, med Ekenäs högstadieskola i täten, bakom sig och ta hem guldet till Kyrkslätt i dubbel svensk stafett.
21.05.2022 20:30 UPPDATERAD 21.05.2022 20:31
Det är ett gäng glada orangeklädda ungdomar som springer omkring på Olympiastadions gräsmatta strax efter målgången i dubbel svensk stafett för årskurs 7–9.
Winellska skolans åttamannalag lyckades hålla de gröna T-tröjorna från Ekenäs bakom sig, även om avståndet krympte på ankarsträckan på 400 meter.
– Jag gjorde som Tomppi hade sagt, att vi ska springa så fort vi kan. Tomppi är vår gympalärare och han gav nog en massa andra goda råd också, säger Elias Lundell, som sprang ankarsträckan för Winellska skolan.
Dubbel svensk stafett är den kanske nyaste varianten av stafetter på karnevalen och består av fyra olika långa sträckor för både flickor och pojkar, alltså sammanlagt åtta etapper. En flicka inleder på 100 meter, varefter en pojke springer lika långt, växlar till nästa flicka som springer 200 meter och så vidare – varje ny sträcka är 100 meter längre än föregående. Sammanlagt springer laget alltså fem varv runt banan.
Laget från Kyrkslätt är ett sportigt gäng, alla åtta sysslar med någon sportgren på fritiden, här finns fotbollsspelare och handbollsspelare samt friidrottare.
När de har hunnit samla sig en stund efter målgången går tankarna från löpning till segerfest.
– Glass! Den här medaljen måste vi fira med glass, de hör till. Det gör inget att här är iskallt, glass passar alltid, speciellt om man har vunnit guld på Stafettkarnevalen, säger laget flickor och får medhåll av pojkarna.
Ekenäs högstadieskola tog silver och Borgaregatans skola från Vasa tog brons.

ANDRA LÄSER