Bankdirektören Ulf Nylund: Pälsbranschen i sin värsta kris på 30 år

Till majoriteten av pälsfarmarna är det svårt att ge nya lån, eftersom deras verksamhet går på minus. Det säger Ulf Nylund, vd på Vasa Andelsbank, som är en stor finansiär av pälsnäringen.

– Det handlar om enkel matematik, säger Nylund.

Det osäkra världsläget påverkar efterfrågan på skinn. Under coronapandemin försvann 90 procent av exporten när kunderna inte kunde delta i auktionerna.
Patrik Haraldpatrik.harald@hbl.fi
03.10.2022 05:00 UPPDATERAD 03.10.2022 14:43
HBL har i några artiklar beskrivit situationen i pälsdjursbranschen. Förutom att finländarnas stöd för näringen minskar, kämpar verksamheten med en allvarlig lönsamhetskris. Farmarna får inte tillräckligt betalt för sina skinn för att pengarna ska täcka de stigande produktionskostnader. Så har det varit i flera år.
– Situationen är den värsta under mina 32 år i bankvärlden, säger Ulf Nylund, vd på Vasa Andelsbank, som är en av landets största långivare till pälsnäringen. Som bankanställd i farmtäta Österbotten har han i flera årtionden följt branschen på nära håll.
Nylund skyller krisen på det osäkra världsläget som håller nere efterfrågan på skinn. Under coronapandemin försvann 90 procent av exporten när kunderna inte hade möjlighet att delta i auktionerna. I normala fall kommer över hälften av köparna från Kina, där coronarestriktionerna har varit mycket strikta. Skinn är en produkt som måste inspekteras på plats, distanshandel fungerar dåligt.

ANDRA LÄSER