Karjalainen målskytt då Helsingborg återvände till allsvenskan

Helsingborgs IF är tillbaka i allsvenskan.I den 84:e minuten avgjorde anfallaren Anthony van den Hurk kvalmötet med sitt 2–1-mål borta mot Halmstad.I slutskedet ökade finska landslagsmannen Rasmus Karjalainen på till 3–1 och Helsingborg vann sammanlagt med 3–2.

Rasmus Karjalainen säkrade Helsingborgs avancemang.
15.12.2021 00:24
Med sex minuter kvar att spela stack Anthony van den Hurk fram huvudet och nickade in 2–1-målet bakom Malkom Nilsson Säfqvist i hemmamålet på Örjans vall i Halmstad. Ett mål som betydde 2–2 sammanlagt i det allsvenska kvalet och uppflyttning för Helsingborg tack vare fler gjorda bortamål.
Men för att vara riktigt säker på avancemang skickade inhopparen Rasmus Karjalainen in även 3–1 (3–2 sammanlagt) i den 90:e minuten.

Helsingborg tog ledningen

Annars var det fördel Halmstads BK, nykomling i allsvenskan denna säsong, inför returen på tisdagskvällen. I lördags stötte Sadat Karim in matchens enda mål på Olympia i Helsingborg. Ett bortamål som kunde ha vägt tungt i kampen om spel i fotbollsallsvenskan 2022 med tanke på Halmstads starka defensiv med tio hållna nollar denna säsong.
Efter 32 minuter på Örjans vall var den defensiva nollan spräckt.
Då lyckades Wilhelm Loeper lobba in gästernas ledningsmål med ryggen mot mål sedan HBK-målvakten Malkom Nilsson Säfqvist hamnat på mellanhand.
– Målvakten kommer ur på "mellis" och jag hinner uppfatta det, så det är ett klassmål, sade Loeper till Discovery+ i halvtid.
Med det målet var det helt utjämnat och Halmstads bortamålsfördel var bortblåst. Sju minuter senare föll dock kvitteringen när Marcus Antonsson spelade fram Samuel Kroon, som satte 1–1 med vänsterfoten. Ett mål som där och då betydde allsvenskt spel för Halmstad även nästa säsong.
Trots ett underläge med 1–2 sammanlagt ansåg Loeper att det var fördel Helsingborg inför den andra halvleken.
– Jag tycker att vi har den här matchen i en liten ask. De (Halmstad) verkar vara supernervösa och vågar inte spela sitt spel alls, sade Helsingborgsyttern.

"Snackar väldigt mycket"

Samuel Kroon:
– Jag tycker att Loeper snackar väldigt mycket. Men det är 1–1 och visst, vi gör inte vår bästa halvlek. Vi får inte till spelet alls och Helsingborg gör det bra, sade Halmstadsmålskytten.
Helsingborg hade ett spelmässigt övertag även i den andra halvleken, men fick länge nöja sig med ett par halvchanser. Fram till slutskedet av matchen – då skickade Anthony van den Hurk och Rasmus Karjalainen Helsingborg till allsvenskan via två snabba mål och sejouren i superettan blev endast ettårig.
Efter slutsignalen stormade Helsingborgssupportrar planen på Örjans vall.

ANDRA LÄSER