Åtalades för att ha planerat bombdåd i Helsingfors – frias i rätten

Åtalet mot en man som misstänktes ha planerat spränga en bomb i Helsingfors centrum har fallit i tingsrätten. Enligt rätten hade mannens planer inte gått vidare till ett mer konkret stadium och han frias därför.

Helsingfors tingsrätt friade på onsdagen mannen som stod åtalad för förberedelse till grovt brott mot liv och hälsa.
Enligt åtalet planerade den 22-åriga lettiska medborgaren ett bombdåd i Helsingfors nyårsnatten 2018, på en central plats "med många muslimer och utlänningar närvarande". Han åtalades för förberedelse till grovt brott mot liv eller hälsa.
I polisens förhör sade sig mannen vara anhängare av nationalsocialism, och att han inte vill ha en sammanblandning av kulturer. Han sade också att "vita människor diskrimineras" i "vänsterinriktad politik". Ur förundersökningsmaterialet framgår att polisen bedömde just mannens intresse och stöd för nationalsocialism som motiv.
I sin dom på onsdagen friade Helsingfors tingsrätt 22-åringen.
Tingsrätten anser det bevisat att mannen haft tankar och någon form av planer för att genomföra sin gärning. Enligt rätten har bevisen ändå inte räckt till för att visa att han skulle ha gjort upp så detaljerade planer som åtalet avser. Han har inte haft sprängmedel eller utrustning för att tillverka sprängmedel, menar rätten, och inte heller annan utrustning för att förverkliga dådet.
"Planerna har i själva verket inte framskridit från hans prat", skriver tingsrätten.
Det var en kollega som larmade polisen efter att mannen hade berättat om sina planer för honom. Då mannen greps i oktober hade han en mindre provsprängladdning på sig.
När rättegången hölls i januari väckte brottsrubriceringen en del diskussion, närmare bestämt varför åklagaren inte väckte åtal mot mannen för förberedelse till terroristbrott.
Åklagaren Kaisa Ahla sade då till Helsingin Sanomat att det beror på att straffet är strängare vid förberedelse till grovt brott mot liv och hälsa än förberedelse till brott som begås i terroristiskt syfte. Enligt strafflagen kan förberedelse till terroristbrott ge böter eller fängelse i högst tre år, medan böter inte alls är möjligt vid förberedelse till grovt brott mot liv och hälsa där det maximala fängelsestraffet är fyra år.
Nu döms mannen enbart till ett bötesstraff för att ha burit fällkniv på allmän plats. Han var häktad i samband med förundersökningen och rätten anser att han därmed har sonat sitt straff.
Han har nekat till brott genom hela processen.
Domen kan ännu överklagas.

ANDRA LÄSER