Hangöbo sågade sig genom häck och hotade grannarna – döms till villkorligt fängelse

En Hangöbo med sömnproblem blev så trött på nattligt oljud från sina grannar att han tog till motorsågen. Mannen sågade sig igenom en häck och hotade fyra personer som satt i en badbalja i trädgården. Nu har han dömts till fängelsestraff.

En man döms till villkorligt fängelse för att ha hotat grannen med motorsåg.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
20.01.2023 17:09
Vid midnatt en aprilkväll 2021 satt fyra personer i en badbalja i en trädgård i Hangö. 
Plötsligt hörde de motorsågsljud, och strax efter det såg de grannen till en av de fyra komma genom den häck som skilde tomterna åt.
Grannen gick rakt fram till baljan, träffade baljan med sågen och uppträdde enligt dem hotfullt.
Det här berättade målsägandena under rättegången i västra Nylands tingsrätt, som nu har gett sin dom i fallet.
Den av de fyra som bor i huset hade ropat att grannen skulle försvinna från tomten.
Alla fyra steg direkt ur baljan, och två av dem sprang i bara badkläder ut på gatan.
Grannen, knappt sjuttio år, hade försökt träffa honom i ryggen, enligt utsagor från de fyra i rätten. Avståndet ska ha varit ungefär 50 centimeter. 
Då hade en annan av de fyra kastat en solstol mot grannen. Grannen hade då kommit mot honom, och bettet var enligt honom så när som 5–15 centimeter ifrån. En annan målsägande har uppgett att avståndet var något längre.
Det hela hade upphört först när motorsågen slocknade.

Försvar med kratta och spade

Vad berodde då grannens agerande på? I rätten gav hans hustru sin förklaring. Mannen hade sovit dåligt under en lång tid och led av högt blodtryck.
Från grannens tomt hade det under en längre tid hörts störande ljud, också en av målsägandena har medgett att de fyra spelade musik när de satt i baljan. Grannen hade klagat hos den boendes mamma, men inget hade hänt.
Den aktuella kvällen hade grannen sedan fått nog. Enligt hustrun hade han för avsikt att med motorsågen svara med oljud.
När hustrun kom ut hade situationen varit dramatisk. En av de fyra hade viftat med en kratta mot mannen, en annan hade kastat en spade, enligt hustrun.
Grannen själv har medgett att han gjort sig skyldig till grovt hemfridsbrott. Han har också erkänt skadegörelse. Tingsrätten dömer honom för detta.
Åklagaren ville också se honom dömd för olaga hot, försök till grov misshandel (av den boende) och dråpförsök (av personen som kom till undsättning) – något han nekat till.
Tingsrätten landar i att det inte är bevisat att grannen hade för avsikt att skada eller döda, och han döms i stället för sammanlagt fyra fall av olaga hot.
Det sammanlagda straffet är villkorligt fängelse i ett år. Grannen döms också att betala 700 euro till alla fyra målsägande, den boende ska få 2 500 euro och mannen som kom till undsättning 1 500 euro samt ytterligare 500 euro som ersättning för en akut stressreaktion.

ANDRA LÄSER