Drottning Elizabeth begravdes med pompa – sorgsnast var landets nya regent

Drottning Elizabeths II:s begravning blev en pampig men något enformig ceremoni. Ledsnast av de närvarande var kung Charles. Ceremonins överraskningsgäster var drottningens två äldsta barnbarnsbarn, prins George och prinsessan Charlotte.

Flera nyanser av rött. Drottning Elizabeths begravningsbukett bjöd på röda nyanser från djupaste vinrött till blekt rosa.
Annika Hällstenkultur@hbl.fi
19.09.2022 16:11 UPPDATERAD 19.09.2022 21:20
Drottning Elizabeth II lär inte ha varit en vän av långa och tråkiga ceremonier men vad hon hade ansett om sin egen begravning får vi aldrig veta. ”Begravningen blir inte långtråkig och de som följer med den kommer att uppfyllas av andäktighet”, lovade ärkebiskopen av York, John Sentamu, dagen innan begravningen.
Drottning Elizabeths insatser för samväldet, hennes pliktkänsla och kärleken till familjen betonades flera gånger men själva personen Elizabeth förblev en gåta. Det mest personliga inslaget under begravningen var hymnen Herren är min herde som, visade det sig, sjöngs även på bröllopet mellan drottning Elizabeth och prins Philip 1947.
Hymnen är en tonsättning av de kända och älskade raderna i Psaltaren.

ANDRA LÄSER