Mary Poppins kommer från Esbo – Josefin Silén landar på scenen som den ikoniska nannyn - se video

Ett överraskningsnamn landar nästa höst i rollen som Mary Poppins på Svenska Teaterns scen.

Josefin Silén klassade ut konkurrenterna och fick rollen som Mary Poppins.
Josefin Silén, 25 år och uppvuxen på Sommaröarna i Esbo har i tuff kamp gallrats ut för rollen som den egensinniga barnsköterskan Mary Poppins.
Musikalproducenten och -mogulen Cameron Macintosh har haft sista ordet vad gäller valet av Josefin Silén och den övriga ensemblen i musikalen.
– Jag har som liten flera gånger tittat på filmen Mary Poppins med Julie Andrews i huvudrollen och hoppas och tror att vi kommer att kunna skapa samma förtrollande värld på scenen, säger Josefin Silén.
Sången Feed the birds, på svenska döpt till Fågelmat, var en av de sånger Josefin Silén sjöng under den långa utgallringsproceduren.
– Kan Julie Andrews så kan jag, konstaterade Silén frimodigt.

Vilken sång blir svårast?

– Det vet jag inte än. En del av Marys sånger är anpassade för en mezzosopran men andra har ett högre tonläge.
Josefin Silén scendebuterade som 19-åring i Åbo Svenska Teaters uppsättning av Jesus Christ Superstar. Hon har studerat vid Balettakademiens musikalprogram i Göteborg och därefter fortsatt studierna vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.
För tillfället spelar hon rollen som Esmeralda i Disneymusikalen Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri.
– Jag brinner verkligen för musikaler och vill gärna föra vidare den kunskap jag skaffat mig i Sverige till unga som också är intresserade, sade Josefin Silén i en intervju för HBL i våras.
Intresset för en roll i musikalen Mary Poppins var stort och över 600 skådespelare och artister anmälde sig. Av dem kallades 150 till audition. Namnen på de övriga i ensemblen avslöjas senare.
Totalt består ensemblen av 36 personer plus orkestern.
Musikalen regisseras av Markku Nenonen och har premiär på Svenska Teaterns stora scen den 23 september 2020.
Böckerna om Mary Poppins har skrivits av den australisk-brittiska författaren Pamela Travers. Hon hade aldrig tänkt sig dem som barnböcker och blev mäkta förvånad över den succé Disneyfilmen med Julie Andrews och Dick van Dyke hade hos den unga publiken.

Mary Poppins på Svenska Teatern

Baserar sig på den brittisk-australiensiska författaren P.L. Travers (1899-1996) barnböcker och på Walt Disneys animation från 1964.
Huvudrollsinnehavaren Josefin Silén är utbildad vid Högskolan för scen och musik i Göteborg och vid Balettakademien i Göteborg. Hon har även studerat musikalteater i London.
Silén är för tillfället aktuell i rollen som Esmeralda i Ringaren i Notred Dame på Tampereen Teatteri.
Den övriga ensemblen presenteras senare. Totalt medverkar 24 skådespelare och 12 musiker stark orkester.
Över 100 barn sökte till de två barnrollerna. Sex barn ska väljas ut för att turas om i rollerna.
Premiären är i september 2020 på Svenska Teaterns stora scen i Helsingfors.
ANDRA LÄSER