Ytansamlingar av cyanobakterier driver mot Finland

På sommaren kan man stöta på cyanobakterier som kan vara skadliga för både människor och husdjur. Då är det viktigt att hålla koll på var de finns. Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut använder sig av flera satelliter.

Cyanobakterier kan vara skadliga för både människor och husdjur.
07.07.2021 20:00 UPPDATERAD 08.07.2021 14:38
Högsommar betyder att många håller utkik efter cyanobakterier i Östersjöns vatten. På grund av att det finns ett överskott av näringsämnen trivs de bakterier som brukar kallas blågröna alger.
När vattnet är varmt och solen skiner kan man till och med se algerna från rymden. Det är exakt vad SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, håller på med.
I nästan tjugo år har SMHI kartlagt algbeståndet i Östersjön, Finska viken samt Kattegatt, Skagerrak och Nordsjön. Kartläggningen görs med hjälp av tre olika satelliter, vars bilder analyseras av experter. Genom att undersöka färgen på havet kan man fastställa huruvida algblomningen sprider sig eller inte.
Så här såg Östersjön ut från rymden den 6 juli. Ibland gör molnen det svårt för forskarna att undersöka algbeståndet.
Satelliterna passerar över Östersjön mitt på dagen och de första bilderna laddas upp på SMHI:s webbplats på eftermiddagen. Under den följande dagen laddas en uppdaterad karta, kompletterad med analys och en rapport upp.
Prognoser är något svårare att göra. Institutet publicerar dagligen en kort mening om hur algerna möjligtvis kommer driva under dagen. Så här lyder onsdagens rapport:
"Förväntad drift det kommande dygnet: Observerade ytansamlingar driver svagt norrut."
En av utmaningarna för forskarna på SMHI är att skilja på alger, pollen och uppblandat sediment från havsbottnen.
– Det är jättesvårt, speciellt i början av säsongen, då det finns mycket pollen på ytan. Man kan aldrig vara 100 procent säker förrän man har gjort prover på vattnet, säger Ann-Turi Skjevik, marinbiolog på SMHI.
Efter att havsvattnet har undersökts med hjälp av prover tagna av SMHI:s forskningsbåt ger institutet ut en månatlig rapport.
– Båten ska ut nästa vecka så rapporten borde komma efter det.
Men satellitbilderna kommer dagligen, oftast flera per dag. På dem kan man se stora färglagda områden i orange och gult, som symboliserar algmängden i havet. Färgerna motsvarar två olika kategorier, ytsamling och risk för ytsamling.
Så här såg SMHI:s algkoll ut den 7 juli klockan 14:30. På vänster sida en karta med det dagliga läget och på höger sida ytterligare information samt en kort driftprognos.
En annan färg som man ofta kan se är grå. Den gråa färgen symboliserar moln, som gör det omöjligt för forskarna att undersöka färgen på havet.
– Om jag tittar på den senaste kartan så ser jag att största delen av Finlands kust är molnig, då vet vi ju inte vad som händer där under.
På grund av att det finns ett överskott av näringsämnen i Östersjön trivs de bakterier som brukar kallas blågröna alger.

ANDRA LÄSER