De flesta reseförsäkringar ersätter inte för coronarelaterat resestrul

Det finns några undantag för den som har lagt ut extra pengar på sin reseförsäkring, men i de flesta fall får resenären själv stå för de extra kostnader som uppstår för att man ställer in eller avbryter en resa på grund av coronaviruset, eller för att man försätts i karantän.

Om resan blir inställd eller avbruten på grund av coronaviruset är det högst sannolikt att det inte berättigar till ersättning via reseförsäkringen, men det finns några undantag.
I de allra flesta fall får man ingen ersättning via reseförsäkringen om man ställer in sin resa på grund av ett utbrott av det nya coronaviruset, uppger Försäkrings- och finansrådgivningen (Fine). Det beror på försäkringsbolaget och försäkringens art, men det gäller oftast om man inte har betalat ett skilt tillägg som gäller för krissituationer vid resemålet, som en plötslig epidemi.
Men undantagen kan vara fler än reglerna och därför påpekar Fine att det är klokast att kolla detaljerna för den försäkring man har. Alla försäkringsbolag säljer inte heller tillägg för krissituationer.
Också Finans Finland som företräder Finansbranschen uppger att det är rätt vanligt att reseförsäkringen inte ersätter för en inställd resa vid en epidemisituation om man inte köpt ett kristillägg.
Av försäkringsbolagen uppger OP Pohjola att dess kristillägg kan ersätta för inställda Kinaresor på grund av coronautbrotten om det återstår mindre än 60 dygn till resans början. Och det gäller bara om Utrikesministeriet rekommenderar att man undviker att resa till ett drabbat område. Hittills gäller den rekommendationen bara för Kina.
Pohjola säljer också reseförsäkringar som inkluderar ett evakueringsskydd, vilket betyder att man kan bli ersatt om en farlig epidemi bryter ut och myndigheterna uppmanar en att lämna orten. Det har inte skett än, inte ens i den svårast drabbade provinsen Hubei.
Lokaltapiola ersätter, tvärtemot sina allmänna försäkringsvillkor, kostnaderna för inställda resor, och till en skälig del kostnaderna för avbrutna resor, till Hubei. Det förutsätter att man först söker ersättning hos researrangören eller den som sålt resan.
Däremot ersätter Lokaltapiolas reseförsäkring inte kostnader för en inställd eller avbruten resa på grund av omständigheterna på orten. Om man exempelvis ställer in en Italienresa på grund av coronaepidemin kan man be arrangören eller försäljaren om att få flytta fram resan.
Skulle UM rekommendera att man inte reser till ett givet resmål kan Lokaltaipola ersätta den inställda resan, likaså en avbruten resa om myndigheterna uppmanar en att lämna området. Och skulle man insjukna i coronaviruset under en resa gäller Lokaltapiolas villkor för ersättning av kostnaderna för resesjukdom.
Försäkringsbolaget If uppger för Yle att kostnader som uppstår för att man försätts i karantän inte ersätts.
ANDRA LÄSER