Luciakandidat 10 Tilde Öhman: Jag vill vara en förebild och se lyckan i andras ögon

Luciakandidat 10 Tilde Öhman från Jomala på Åland trivs bäst i dansstudion, där hon både leder lektioner och tränar tävlingsdans. Som lucia vill hon samla in pengar till olika ändamål.

Luciakandidat 10 Tilde Öhman får många kloka råd och tips av sin storasyster Emelie.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
11.11.2022 07:02

Varför ska läsarna rösta på dig som Finlands lucia?

– Jag vill sprida glädje och se lyckan i andras ögon. Som lucia vill jag också vara en förebild för andra.

Vilken roll anser du att lucia har i dag?

– Lucia har en viktig roll, inte minst med tanke på insamlingen, som drar in pengar till olika ändamål. Lucia välkomnar andra att delta i gemenskapen. Hon är en speciellt viktig förebild för många barn.

Vem har nominerat dig?

– Min kompis Tilde Koroleff tyckte att jag skulle passa som lucia, eftersom jag var med i Ålands lucias följe i fjol.

Vem vill du helst lussa för?

– Jag vill lussa för folk som är ensamma, för äldre på äldreboenden. Jag vill sjunga för dem, jag tror att det lägger sig varmt om mitt hjärta.
Tilde Öhman som liten lucia.

Lucia ska ju sprida ljus i mörkret, men vilket slags mörker är det som ska skingras den här hösten?

– Det finns många olika slags mörker. Ensamheten i samhället är ett stort problem, likaså har många barn det jobbigt. Det finns också en stor rädsla för vad som händer i världen, med krig och pandemi. Lucia ska visa att det fortfarande finns glädje och hopp.

Vad gör du för att hålla dig i form?

– Jag dansar nästan varje dag, det ger mig en slags flykt från verkligheten. Jag försöker också hålla lugna stunder, 15 minuter då jag är ensam och det är tyst omkring mig, sedan orkar jag mera igen.

Tilde Öhman, kandidat 10

Ålder: 19 år.
Hemort: Jomala, Åland.
Familj: mamma och pappa, en storasyster.
Gör: jobbar som assistent i en skola, vikarierar också i skolans morgonklubb och eftermiddagsverksamhet. Är student och merkonom från Ålands yrkesgymnasium.
Musikintresse: var tärna för Ålands lucia i fjol och medverkade i musikalen Grease i Mariehamn, bägge ökade hennes intresse för musik. Musikvitsord: 8 i högstadiet.
Favoritsång: Den första julen.
Tv-program: tittar sällan på serier, föredrar filmer.
Hobbyer: dans, hon är aktiv i en dansförening, där hon både leder lektioner och dansar själv, allt från disko till performing art.

Har du jobbat med välgörenhet?

– Jag har uppträtt på Cancergalan på Åland, där jag har dansat med min dansförening. Vi samlade in pengar till forskning. Också Ålands luciaturné i fjol var en välgörenhetskampanj.

Har du någon förebild?

– Min storasyster Emelie är en lugn och klok person, hon ger mig alltid tips och råd för hur jag ska göra i olika situationer. Jag ser också upp till mamma och pappa.

Vilken samhällelig nyhet har påverkat dig under det senaste året?

– Kriget i Ukraina har nog påverkat alla. Jag känner sorg för alla ukrainare som har tvingats fly från sina hem. Vi har alla träffat människor på flykt och vi kan se att kriget sätter sina spår. Rysslands krig sprider rädsla i världen, också jag funderar på vad som kan hända i framtiden.

Var finns ditt smultronställe?

– Danslokalen. Men det finns också en bänk längs Strandpromenad i Mariehamn, på en klippa ovanför hamninloppet, där kan man se när de stora färjorna kommer och går. Där trivs jag.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag är ganska hemmakär, så jag vill bo kvar på Åland, där jag hoppas att jag har ett jobb jag trivs med och en familj. Jag vill utbilda mig inom ekonomi och ledarskap och få ett människonära jobb, kanske som personalledare. Jag önskar också att alla nära och kära får må bra.

ANDRA LÄSER