Hot och uppmaningar – vem tycker vad om OS?

Kanada tänker bojkotta OS om det arrangeras som planerat i sommar. Ryssland manar till lugn i idrottsvärlden medan Australien förutsätter att spelen skjuts upp.Så här tycker sju tunga idrottsnationer om OS-dilemmat.

Med 123 dagar kvar till OS-starten talar det mesta för att Tokyo-spelen skjuts upp.
23.03.2020 16:26 UPPDATERAD 23.03.2020 16:30
KANADA
Kanada är den första nationen att meddela att man tänker bojkotta OS och Paralympics om det inte flyttas på grund av coronapandemin.
"Inget är viktigare än idrottarnas och allmänhetens hälsa och säkerhet", skriver Kanadas olympiska kommitté i ett uttalande.
Organisationen säger att det är orimligt att idrottarna ska fortsätta träna inför spelen under de rådande omständigheterna eftersom det utsätter såväl idrottarna som deras familjer och allmänheten för risker. Man uppmanar den internationella olympiska kommittén (IOK) att skjuta upp OS ett år.
KINA
Kinas olympiska kommitté säger att det inte är troligt att man bojkottar Tokyo-spelen om de inte flyttas.
– Vi följer IOK, som har ett mycket svårt beslut att fatta, säger Wei Jizhong i Kinas olympiska kommitté.
Wei säger att man ska tänka på idrottarna i första hand, men till skillnad från Kanada, som pratar om hälsorisker för de aktiva om spelen hålls i spelen i sommar, tycker Wei synd om aktiva om de inte får tävla.
– De har förberett sig i minst fyra år och försenar vi OS med ett eller två år har de förlorat sin chans att delta i OS, säger Wei.
RYSSLAND
I Ryssland försöker den nationella olympiska kommittén (Roc) att frammana ett lugn hos världens idrottsledare när det gäller Tokyo-OS.
"Panik är det värsta som kan hända under rådande situation. Roc uppmanar alla i idrottsvärlden att behålla ett olympiskt lugn, att agera systematiskt och konstruktivt under förberedelserna för OS i Tokyo och att komma fram till ett enigt beslut", säger Roc i ett uttalande.
FRANKRIKE
Ordföranden i Frankrikes olympiska kommitté, Denis Masseglia, säger att ett uppskjutande av OS är oundvikligt och kommer att tas inom några dagar.
– I det ögonblick som IOK sade att man tänker på alla lösningar har man redan beslutat att skjuta upp spelen, säger Masseglia.
USA
USA:s olympiska kommitté har inte tagit ställning till OS i Tokyo, däremot har de stora amerikanska idrottsförbunden i friidrott och simning sagt att de vill att spelen flyttas från i sommar. President Donald Trump twittrar att Japans premiärminister Shinzo Abe kommer "att ta rätt beslut".
STORBRITANNIEN
En talesperson för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att IOK måste ta ett beslut snarast om OS.
– De aktiva lever med en påtaglig osäkerhet under rådande omständigheter. Hälsan och säkerheten för de aktiva, supportrarna och de som jobbar med OS måste vara av största vikt, säger talespersonen.
AUSTRALIEN
Australiens olympiska kommitté (AOC) säger att det inte längre är möjligt att sätta ihop en OS-trupp och att landets OS-idrottare ska ställa in sig på att genomföra OS sommaren 2021 i stället.
– Det är uppenbart att spelen inte kan hållas i juli, säger Ian Chesterman, chef för det australiska olympiska laget.

ANDRA LÄSER