Resenärer från Nya Zeeland fast i Melbourne

Sjutton resenärer från Nya Zeeland har hamnat i limbo sedan de tagit sig till Melbourne.Myndigheterna kliar sig nu i huvudet över vad som ska hända med dem.– Vi är besvikna över att det här ens kunde hända, säger delstaten Victorias premiärminister Daniel Andrews.

En av alla besökare från Nya Zeeland som anlände i Sydney på fredagen. Mannen på bilden är inte en de som tog sig vidare till Melbourne.
På fredagen landade de första utländska besökarna sedan i mars i Australien.
Men när uppståndelsen lagt sig över de flera hundra resenärer som hade landat i Sydney dröjde det inte länge innan oväntade problem dök upp.
17 av resenärerna fortsatte nämligen genast till Melbourne, och där togs de inte emot med öppna armar. Alls.
– Vi har gjort precis det som premiärministern (Scott Morrison) ville och har öppnat gränsen till New South Wales men nu har 17 personer dykt upp här som inte borde ha gjort det. Det kommer nya flyg från Nya Zeeland på söndag och nu ska vi se till att det här inte upprepas, säger Victorias premiärminister Daniel Andrews på en presskonferens.

Var finns de 17?

Melbourne, och hela delstaten Victoria, ingår nämligen inte i den bilaterala överenskommelsen mellan grannländerna och personer som kommer från utlandet får med dagens tillfälliga regler får inte åka till Melbourne.
Samtidigt är det tillåtet att åka in i Victoria från delstaten New South Wales, där Sydney ligger, utan att sitta i karantän. Så har resenärerna brutit mot reglerna? Och viktigare: Vad händer med dem nu?
Och var befinner de sig?
De 17 kunde lämna flygplatsen Tullamarine bara minuter efter det att de hade landat, och vart de nu tagit vägen vet myndigheterna inte, eller vilka de är eller ens deras nationaliteter.

Ett nytt smittofall

– Vi väntar på på att gränspolisen ska ge oss den information de gav på flyget så att vi kan hitta dem och åka dit och prata med dem, säger Daniel Andrews.
– De ska få rätt information om vad som gäller här och se till att de följer de regler vi har, med munskydd och att man ska hålla sig inomhus, säger en tydligt irriterad Andrews, som inte utesluter att de kan skickas tillbaka till Sydney och då tvingas till 14 dagars karantän för att ha kommit från Melbourne.
Andrews kunde på samma presskonferens något gladare meddela att bara ett nytt smittofall har noterats i delstaten under det senaste dygnet, och inga nya dödsfall.
På söndagen ska han meddela om det blir lättnader i de nuvarande hårda restriktionerna i delstaten, och hur stora de i så fall blir.

ANDRA LÄSER