Elin och Julia startade mammapodd utan bebissnack

För två år sedan kände de knappt varandra, nu har väninnorna Elin Karppinen och Julia Lövdahl startat en gemensam podd där de diskutera intima saker, som mellan två mammor, men med några tusen lyssnare. Det var deras graviditeter som förenade dem.

Det var i somras som väninnorna Julia Lövdahl och Elin Karppinen kom på att de kunde starta en podd tillsammans. Lagom till nyår lanserade de podden, som heter Oss två mammor emellan (men det skrivs utan mellanslag).
26.01.2021 10:53
Det första avsnittet av den finlandssvenska podden Oss två mammor emellan publicerades på nyårsafton, på plattformar där poddar finns, som Spotify, Podcaster och Soundcloud. Bakom den finns Elin Karppinen och Julia Lövdahl, två småbarnsmammor från Vasa som pratar om allt som känns viktigt i två unga kvinnors vardag, utom kanske just traditionella mammagrejer.
– Vi var båda två gravida vintern 2019 när Julia tog kontakt med mig. Hon skickade ett meddelande via Instagram och frågade när mitt barn skulle födas. Det var så vår vänskap började. Vi började umgås under våren och snart var vi som bästisar. Men det var i somras som vi kom på idén att starta en podd. Den är som ett samtal mellan oss två mammor, vi pratar som om ingen annan skulle höra oss, så samtalen kan bli ganska intima, men det är ju underförstått att vem som helst kan lyssna, berättar Elin Karppinen.
Podden har fått en flygande start. Under januari har de fyra första avsnitten haft över 5 000 lyssningar, och lyssnarsiffrorna fortsätter att öka. De flesta lyssnare är från Finland, men podden har även lyssnare i Sverige, Norge och Danmark. Enligt Chartable, som publicerar topplistor över de populäraste poddarna enligt innehåll, ligger Oss två mammor emellan på plats 20 på listan över samhällspoddar i Finland just nu.

ANDRA LÄSER