Idrottsfest på HBL – Hufvudstadsbladet sänder finlandssvenska idrottsgalan

Den finlandssvenska idrottsgalan är tillbaka efter en paus på ett år – den här gången i digitalt format. Idrottsgalan kommer att streamas på HBL.fi den 25 februari.

Den finlandssvenska idrottsgalan arrangeras den 25 februari.
18.01.2022 06:00
År 2021 ställdes den finlandssvenska idrottsgalan in på grund av coronapandemin. Men i år är Idrottsgalan tillbaka – i ny form och med nytt koncept.
Idrottsgalan kommer att genomföras som ett digitalt evenemang som sänds av Hufvudstadsbladet. Idrottsgalan firas den 25 februari 2022 och streamen kör i gång klockan 19.00 på HBL.fi.
– Det är inte läge just nu för att arrangera stora folksamlingar. Att genomföra Idrottsgalan som en digital sändning är enda sättet att uppmärksamma idrottare som stått för fina prestationer, säger Finlands Svenska Idrotts (FSI) generalsekreterare Henrika Backlund.
– Vår uppgift är att skapa en trygg miljö för idrottarna. Därför har det varit uteslutet att samla folk till en fysisk Idrottsgala. Genom våra nya samarbetspartner Hufvudstadsbladet och Vasabladet ser vi fram emot att ta Idrottsgalan till allas skärmar, oavsett var en befinner sig i Svenskfinland, berättar Jeanette Harf, ansvarig producent för Idrottsgalan på Finlands Svenska Idrott.
– Hufvudstadsbladets och Vasabladets värderingar motsvarar FSI:s och Idrottsgalan får spridning i hela Svenskfinland på det här sättet, säger Backlund.
Idrottsgalan arrangerades första gången år 2007 då festen hölls på Fiskartorpet i Helsingfors. Bragdmedaljen – Idrottsgalans huvudpris – har delats ut sedan 1935.
För underhållningen på Idrottsgalan står Pekka Niemi, mera känd som One Violin. Niemi är bland annat känd från tv-programmet Talang där han tog sig hela vägen till final. Finlandssvenska Julienne Ivars som studerat musik på BIMM Brighton i England några år är tillbaka i Finland och kommer att uppträda tillsammans med sitt band. Jakobstads gymnastikförening JKG kommer att uppträda under ledning av koreograf Sussie Åkerholm.
Idrottsgalan 2022:s tema är gemenskap och inspiration och FSI vill förmedla den unika gemenskapen som finns i Svenskfinland.

Bragdmedaljen

Här är de tio senaste Bragdmedaljörerna på Idrottsgalan:
Sandra Eriksson, friidrott 2010.
Staffan Tunis, skidorientering 2011.
Silja Lehtinens båtlag, segling 2012.
Mårten Boström, orientering 2013.
Leo Komarov, ishockey 2014.
David Söderberg, friidrott 2015.
IFK Mariehamn, fotboll 2016.
Fredrik Smulter, styrkelyft 2017.
Nico Rönnberg, handboll 2018.
Tim Sparv, fotboll 2019.

Priskandidater och -kriterier

Under Idrottsgalan delas fyra priser ut. Här är kandidaterna och kriterierna för prisen. Omröstningen har avslutats.
Borgå Akilles-löparen Sara Kuivisto, Vasa simsällskaps Nader Khalili, och Pargas IF-orienteraren Amy Nymalm.
Bragdmedaljen kan tilldelas en finlandssvensk idrottare, ledare, aktion, idrottshändelse eller idrottsgärning. Bragdmedaljen tilldelas inte enbart beroende på eventuella medaljer och framgångar i nationella och/eller internationella tävlingar. En idrottsbragd kan vara ett starkt engagemang och en mångårig satsning som varit till stor förmån för idrotten på svenska i Finland.
Skidåkaren Anni Lindroos (Pargas IF), löparen Leonard Markén (IF VOM) och cyklisten Axel Källberg (TWD Länken).
Priset tilldelas tre ungdomar i åldern 15-20 år som haft stora framgångar både nationellt och internationellt inom respektive gren. Priset kan fås en gång och endast av idrottare som tillhör någon av FSI:s medlemsförbund.
Mikael Ylöstalo, friidrott, Samuel Fagerholm, fotboll och Jonas Lindell, skidåkning.
Kan tilldelas en finlandssvensk tränare med mångårig aktiv tränarverksamhet. Tränaren har ett engagemang på bred bas och fungerar som en ambassadör för idrottsgrenen. Tränaren främjar allas möjlighet att utöva idrott där likabehandling och jämställdhet beaktas.
Åland United, Borgå Akilles och Iskmo-Jungsund Bollklubb.
Kan tilldelas en finlandssvensk förening som ”lever i tiden”, med en innovativ och välskött verksamhet. Priset kan även tilldelas en förening för ett bra gjort sektionsarbete. Föreningen har en bred verksamhet och/eller juniorverksamhet. Föreningen främjar allas möjlighet att utöva idrott oavsett bakgrund, etnicitet, sexuell läggning osv. Föreningen jobbar med att motverka diskriminering och kränkning. Det är en fördel om föreningen har Tähtiseura certifiering.

Idrottsgalan 2022

Idrottsgalan arrangeras av Finlands Svenska Idrott.
Idrottsgalan streamas på HBL.fi 25.2.2022 klockan 19.
Priser delas ut i fyra kategorier: Bragdmedaljen, Ungdomspriset (tre mottagare), Årets tränare och Årets förening.
Antti Koivukangas fungerar som programledare och konferencier på Idrottsgalan.

ANDRA LÄSER