Terror, vaccin och Greta Thunberg teman på årets Docpoint

Drygt sjuttio dokumentärer visas på vinterns upplaga av festivalen Docpoint. Dokumentärer om Jörn Donner och Outi Heiskanen ingår i utbudet.

Greta Thunberg dokumenteras i Nathan Grossmans film I am Greta.
Samer, vaccinforskning i Benin och skattletare på våra stränder är temat för några av de inhemska dokumentärer som visas på Docpoint. Filmen Meren tuomat i regi av Anna Antsalo, beskriver strändernas skattletare och det skrot som dumpats i havet och som havet återbördar till jorden är öppningsfilm på Docpoint och den är Anna Antsalos debut som långfilmsregissör.
I John Websters film Donner – Privat ingår en intervju med Jörn Donner, gjord kort innan hans död i januari i fjol. Dokumentären Heiskuja – Outi Heiskanen Lallukan taiteilijakodissa, i regi av Georg Grotenfelt presenterar Outi Heiskanens liv och tankar och Suvi Wests dokumentär Eatnameamet – hiljainen taistelumme är samernas egen berättelse om sina upplevelser.
Mohamed Al Abouf har gjort filmen School of Hope som beskriver byggandet av en skola i Marockos heta ödemarker medan Mia Halmes film Missä tiet kohtaavat handlar om vaccinforskning i Benin.
Det internationella utbudet handlar om bland annat Greta Thunberg, terrorism och fundamentalism. Filmen Radiograph of a Family, i regi av Firouzeh Khosrovanin handlar om en familj där fadern är en europeiskt orienterad intellektuell medan modern är en radikal muslim och dottern, som har regisserat filmen, någonstans där mittemellan. Dokumentären belönades med första pris vid den internationella dokumentärfilmsfestivalen i Amsterdam i höstas.
Sam Pollards dokumentär MLK/FBI beskriver FBI-chefen J. Edgar Hoovers besatthet av Martin Luther King och FBI:s övervakningsmaskineri medan den italienska dokumentären Notturno, regisserad av Gianfranco Rosi, beskriver terror och rädsla i Mellanöstern.
Docpoint arrangeras i år enbart digitalt och pågår 29.1–7.2.2021. Biljettförsäljningen inleds 22 januari.

ANDRA LÄSER