Räkna inte bort Woods – jagar ny Masterstitel

Tiger Woods har stått värd för ännu en "Champions Dinner" på Augusta. Är han värd eller gäst på nästa middag om fem månader? I US Masters går det aldrig att räkna bort golflegendaren.

Tiger Woods vässar formen inför US Masters på Augusta.
Att komma till Augusta National väcker starka känslor hos de flesta golfare och inte minst hos Tiger Woods. Det var här han spelade sin första major som amatör 1995, det var här vann sin första major 1997 och det var här han förra året – efter eviga skadeproblem och nästan elva år utan en majortitel – skrev idrottshistoria när han äntligen spelade hem den gröna kavajen för femte gången.
Det räcker att Woods påminns om fjolårstriumfen för att ögonen ska tåras på amerikanen under presskonferensen inför veckans tävling.
– Mina barn var där och det var så speciellt och så känslosamt på ett speciellt sätt. Att få sluta cirkeln, från att vara där med min pappa (vid första segern) och sedan se min son där och ge mig samma omfamning, 22 år senare. Det var ett ganska fint bokslut, säger 44-åringen.
På tisdagskvällen stod både sushi och kycklingfajitas på menyn när Woods för femte gången var värd för den traditionsenliga mästarmiddagen på Augusta. Snart hoppas han i stället kunna bjuda på birdies, när han ska försöka skriva ett nytt kapitel i framgångssagan på den klassiska golfbanan i Georgia.

Svajig form

Det som talar emot Tiger Woods: formen har varit allt annat än bra sedan spelet återupptogs efter coronaavbrottet.
– Jag har inte lyckats få ihop alla bitar på samma gång. Antingen har jag slagit drivern bra men dåliga järnslag. Eller så har jag lyckats få ihop de bitarna, men inte puttat bra. Och sedan har jag haft gånger när jag har puttat bra och slagit bollen dåligt, säger Woods, som bara har tävlat sex gånger sedan i mars.
– Jag har försökt växla upp inför majortävlingarna för att försöka komma underfund med vad som behöver göras. Men det här året, med covid och att försöka skydda sig, var jag tveksam till att komma tillbaka och spela och det var därför jag väntade så länge med att tävla och var tillbaka först på Memorial (på PGA-touren i juli).
– Förhoppningsvis får jag ihop alla bitar den här veckan.

Starkt facit i Masters

Det som talar för Tiger Woods: Augusta National, med sina kluriga greenområden, är en bana där erfarenhet belönas mer än på andra ställen. Det var ingen slump att det var just här som han vann sin 15:e majortitel. På sina 22 starter i Masters har Woods vunnit fem gånger, varit bland de fem bästa hela tolv gånger och bara missat kvalgränsen en gång.
Woods, som liksom alla tidigare mästare är garanterad start i Masters så länge han själv vill, hoppas fortfarande ha många starter framför sig.
– Banan har blivit lite svårare när jag har blivit äldre och inte slår bollen lika långt längre. När jag först kom hit var det många drivar och wedgar. Nu är det lite annorlunda och längre klubbor in mot hålet, men att förstå hur man ska spela banan hjälper definitivt.
– Det är en av anledningarna till att man ser före detta mästare, som Freddie (Couples) och Bernhard (Langer), som kan vara med och fajtas så sent i deras karriärer. Förhoppningsvis kan jag vara en av dem.
Tiger Woods inleder den uppskjutna majorjakten på Augusta utan åskådare på torsdagen.

Tiger Woods i US Masters

Antal starter: 22.
Debut: 1995 (som amatör).
Segrar: 5 (1997, 2001, 2002, 2005 och 2019).
Missade tävlingar: 3 (2014, 2016 och 2017 på grund av skador).
Snittscore: 70,83 (totalt 101 slag under par).
Bästa runda: 65 slag.
Inspelade prispengar: 9 505 469 dollar.
ANDRA LÄSER