Subwoolfer är "knaskvoten" i årets Eurovision

Ett av årets stora samtalsämnen under Eurovisionsfestivalen är vem som ligger bakom de gula utomjordiska vargmaskerna i norska Subwoolfer.

Lettlands bidrag och artisten Citi Zēni (till vänster) strandade i semifinalen i årets Eurovision. Men det hindrade inte honom från att göra en så kallad "flashmob" med norska Subwoolfer på gatorna i Turin.
Jonas Forsbacka
14.05.2022 11:30
Själva kallar sig vargduon bakom Norges bidrag Give That Wolf A Banana sig för Keith och Jim. Men trots att vissa har påpekat att både rösterna och låtens humorgenre delar vissa likheter med den norska humorgruppen Ylvis har bandet inte avslöjat sina identiteter.
Tidigare i veckan rapporterade TT att svenska Cornelia Jakobs fick totalförbud mot att prata dagarna inför hennes semifinal, för att spara på rösten. Det ledde bland annat till att intervjuer ställdes in eller sköttes via chatt. Det är inte något norska Subwoolfer har behövt överväga, eftersom deras intervjuer hittills endast skett via deras "tolk", som han kallar sig, Carl-Henrik Wahl.
– När de anlände till jorden och kraschlandade i de norska skogarna anlitades jag för att tala i deras ställe, säger Wahl lurigt över telefon.

Det spekuleras om det är de norska humorbröderna Ylvis som gömmer sig bakom vargmaskerna, och om artisten Tix (Andreas Haukeland) är den guldbeklädda astronauten bakom DJ-båset. Vill du kommentera ryktena?

– Vi uppskattar verkligen att så många jämför oss med så fina jordbor, och att du nämner just de där namnen, säger Wahl.

Ska jag tolka det som att namnen är korrekta?

– Nej, de heter Keith och Jim.
Tidigare i veckan skrev norska VG att det är Ben Adams, 40, med förflutet i det brittiska pojkbandet A1 och Gaute Ormåsen, 39, som kommit tvåa i norska Idol, som gömmer sig bakom maskerna.
Subwoolfers pressrepresentant säger (trots alla rykten) till HBL att vargarna i bandet heter Keith och Jim.

Redan vinnare

Enligt det norska bandets egen historia är medlemmarna en miljard år gamla och kommer från månen.
– Det är svårt att föreställa sig att vanliga människor från jorden skulle klara av att bära de här maskerna, och framföra sången och den extremt svåra koreografin. Det är därför Keith och Jim måste göra det, säger Wahl.

I Sverige kallar man ibland de komiska och lekfulla bidragen för "knaskvoten". Känner ni er som det knasiga bidraget i årets Eurovision?

– På sätt och vis. Vi vill göra något speciellt och hoppas att man inte bara ser på bidraget som en plojgrej. Vi försöker inte göra narr av någon, vi vill bara underhålla.

Många artister som deltar i Eurovisionen har som mål att inte bara vinna tävlingen utan också bli virala på sociala medier. Har Subwoolfer redan vunnit i den bemärkelsen?

– Vi gillar att publicera inlägg på sociala medier, till exempel videor där vi leker med andra artisters låtar och musikvideor. Folk verkar ha gillat det! säger Wahl.
Den här veckan släppte bandet skämtlåtarna Dragma och Turin på Youtube. Den första var en parodi på Justin Biebers megahit Baby och den andra på Dolly Partons klassiker Jolene.

Hur firar ni om ni vinner på lördag?

– Då kör vi låten en gång till och hoppas att Europa vill sjunga med!

... Och får vi se era ansikten då?

– Man vet aldrig vad som händer.

ANDRA LÄSER