”Förbluffande” – så klarar Chat GPT:s kraftfulla uppföljare av  studentskrivningarna

Just nu svettas tusentals blivande studenter med vårens skrivningar. Den nya AI-tjänsten GPT-4 besvarar frågorna på nolltid – men hur väl står den sig mot riktiga abiturienter? HBL har testat Chat GPT:s mer kraftfulla uppföljare.

HBL testade och tog hjälp av blivande censor Annette Kronholm och historielärare Oskar Dikert för att bedöma kvaliteten på svaren.
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
21.03.2023 10:36 UPPDATERAD 21.03.2023 13:43
AI-tjänsten Chat GPT slog världen med häpnad i slutet av förra året. Chattboten kunde med förbluffande språkriktighet skriva långa, sammanhängande texter och korrekt beskriva till exempel hur man programmerar en webbplats enligt angivna önskemål.
Samtidigt hade Chat GPT många brister. Svaren kunde vara upprepande och språket lite styltigt. Och rätt ofta drog chattboten till med självsäkra svar som var uppenbart felaktiga.
Men förra veckan lanserades uppföljaren GPT-4. Det är en långt mer avancerad version, som kan hantera större texthelheter och ska ge mer kreativa och korrekta svar. Och till skillnad från Chat GPT är den inte gratis att använda.

ANDRA LÄSER