Allt färre länder får grönt ljus – karantän kan införas för Sverige och Estland

Regeringen behandlar reserestriktionerna på torsdag. Från och med nästa vecka ser både Estland och Sverige röda ut på kartan hos Institutet för hälsa och välfärd, som uppdaterar coronaläget. Från regeringshåll lyder budet att regeringen följer den fastslagna linjen.

På måndag återinförs sannolikt begränsningar för fritidsresor för resenärer från Sverige och Estland.
Regeringen beslutar om uppdaterade riktlinjer för gränstrafiken och om andra coronarelaterade frågor på torsdag.
För tillfället kan både finländare och andra resenärer resa fritt mellan Finland och både Estland och Sverige, men sannolikt skärps restriktionerna igen nästa vecka. Inga restriktioner gäller för länder som har registrerat högst 25 coronafall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna.
Men enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har Sverige just nu en incidens på 26,1 och Estland 30,9. Finlands siffra är 13. Under den tidsperiod Institutet för hälsa och välfärd sett på, den 6–19 september, var Finlands siffra 13,7.
Se alla EU/EES-länders siffror här.

Ny lägeskarta blev rödare

Institutet för hälsa och välfärd THL, som uppdaterar kartona över vart man kan resa fritt enligt coronaincidensen, publicerade på tisdagen en karta som avbildar läget från och med den 28 september, alltså från och med måndag.
På den färska kartan är endast fyra större EU-länder grönmarkerade, vilket betyder att man kan resa fritt utan karantän. De länderna är Lettland, Litauen, Polen och Cypern. Även Liechtenstein, Vatikanen och San Marino ligger under gränsvärdet.
Resten av länderna har en coronaincidens som är högre än 25. Utanför Europa markeras Australien, Nya Zeeland, Japan, Sydkorea och Thailand som gröna.
Inrikesministeriets kanslichef Kirsi Pimiä bekräftar till Yle att ministeriet kommer att föra fram nya karantänsrekommendationer för fritidsresenärer.
– Åker man på semesterresa till Tallinn, så träder en karantänsrekommendation på två veckor i kraft, säger Pimiä.

Ska inte drabba arbetspendling

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger till massmedier att det verkar troligt att resebegränsningarna återinförs för länder som överstiger gränsvärdet.
Det skulle innebära att resandet kan fortsätta som tidigare bara för de grupper som i arbetet behöver resa över gränsen, och vid de gränsområden där det dagliga livet kräver gränspendling. För andra gäller karantän.
– Arbetspendlingen skulle i det här läget fortsätta enligt regeringens principbeslut, så länge det inte är en stor skillnad mellan huvudstadsregionen och Estland, säger Ohisalo till Ilta-Sanomat.
Estland utrikesminister Urmas Reinsalu förutspådde tidigare i veckan att Finland kommer att skärpa restriktionerna så att bara arbetsresenärer kan resa in utan karantän.

Ändrades nyligen

Finlands regering beslöt så sent som den 11 september att lätta på restriktionerna för resor mellan Finland och Sverige, och höja gränsen för incidensen från 8 fall till 25. De förnyade anvisningarna trädde i kraft i lördags.
Av dem som kommer resande från ett land som överskrider gränsvärdet krävs ett högst 72 timmar gammalt coronatest och karantän. Ytterligare ett test efter 72 timmar kan förkorta tiden som tillbringas i karantän, från och med början av oktober.
Den 23 november kommer en permanent modell att träda i kraft, då det är möjligt att visa upp ett negativt test och undvika karantän. Den slutliga modellen kräver lagändringar.

ANDRA LÄSER