Lehkosuo i Finland för att rätta till kronan som kommit på sned

Efter några år utomlands återvänder Mika "Bana" Lehkosuo till Finland. Hans nya uppgift är att lotsa U21-landslaget. Lehkosuo var i tiderna något av en stigande superstjärna på den finska tränarhimlen men under senare år har hans stjärna dalat.

Mika Lehkosuo återvänder till Finland efter ett par år i exil.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
08.09.2022 15:27
Lehkosuo ersätter Juha Malinen på posten. Kontraktet löper på 2+2 år.
— Jag är otroligt taggad på den här utmaningen. Att få jobba på landslagsnivå igen är väldigt inspirerande. Jag fanns med i Mixu Paatelainens stab i A-landslaget mellan åren 2013 och 2015. Nu får jag chansen att basa för ett landslag, säger Lehkosuo som själv gjorde 17 A-landskamper under den aktiva karriären.
Lehkosuo tillträder vid årsskiftet då hans kontrakt som scoutchef för norska Kongsvinger går ut. Lehkosuo gick till Kongsvinger som manager första januari 2020 men efter 18 tävlingsmatcher och ett poängsnitt på 0,78 fick han foten från den posten. Han har ändå fortsatt på den norska klubbens lönelistor och jobbat med olika uppgifter.
— Jag respekterar mitt kontrakt och fokuserar till fullo på den uppgiften. Efter nyår ligger allt fokus på U21-landslaget och mitt jobb på Bollförbundet.

En magisk höst 1998

Den i dag 52-årige Lehkosuo, diplomingenjör till utbildningen, gjorde som spelare nästan 200 tävlingsmatcher för HJK. Det blev ett par FM-guld med Klubi. Lehkosuo spelade också en stor roll i den upplaga av HJK som hösten 1998 som enda finska lag hittills kvalificerade sig för gruppspelet i Champions League. Det i sin tur gav ett lånekontrakt till Perugia i serie A.
Spelarkarriären tog slut 2002 och Lehkosuo tog snabbt sikte på tränarjobbet.
De första åren i Honka var en succé. Honka spelade en modern och offensiv fotboll och prisades av många. Esboklubben blev ett begrepp och lockade bra med publik till de byggställningar som än i dag är Honkas hemmaplan.
Ägarna Jouko och Jouku, Harjunpää respektive Pakarinen i efternamn hade stora visioner för Honka och i något skede drabbades duon av en viss fartblindhet som ledde till ekonomiska problem. Man anklagade felaktigt Lehkosuo för att ha fuskat med diverse reseersättningar och använde det som svepskäl för att göra sig av med tränaren som tjänat dem i nästan tio år. Lehkosuo stämde Honka för att klubben inte betalat lön och andra ersättningar till honom och fick senare rätt.
Lehkosuo fick snabbt chansen att ta över HJK. Sixten Boström hade kört fast med sitt tränarskap i Klubi och fick foten.
Lehkosuo fick snabbt fason på lagets spel och på hösten tog sig HJK till gruppspel i Europa League då laget besegrade Rapid Wien på bortaplan i en riktig thriller. Det blev också ligaguld samma år.
I HJK blev det ytterligare två FM-guld men spel- och underhållningsmässigt gick HJK neråt. Procentfotbollens principer tillämpades och försiktighet och kontroll blev ledord istället för mod och framåtanda.
Efter 249 matcher och ett utmärkt poängsnitt på 1,98 fick han sparken från HJK och försökte sig sedan på att erövra Norge med varierande framgång. Kronan på den tänkte konungens huvud hade kommit på sned. Nu är han tillbaka för att rätta till den.
U21-landslaget ger honom en synlig post i Fotbollsfinland och om han gör väl ifrån sig kan det säkerligen öppna dörrarna till nya uppdrag i hemlandet.
— Möjligheter som dessa dyker inte upp särskilt ofta. Jag är stolt över att jag fick jobbet. Jag har inte jobbat som heltidstränare för ett landslag tidigare och inser att det är en väldigt annorlunda uppgift än att basa för ett klubblag. Med landslagen blir det några intensiva dagar och sedan långa pauser, säger Lehkosuo i Bollförbundets pressmeddelande.
Lehkosuo är känd som en man som tror på videoanalysens makt inom fotbollen och analys över huvud taget. I landslaget får han en helt annan tid på sig att analysera än i klubblagsmiljöer. Återstår att se hur bra han kan förankra resultatet av de analyserna hos sina spelare. Under de sista åren i HJK var det kanske lite si och så med den saken. Arbetsmoralen har det aldrig varit något fel på. Lehkosuo är inte känd för att slarva.
— Spelarna i U21-landslaget är spelare som är inne i sina viktigaste år. Jag hoppas att jag kan hjälpa dem att ta ytterligare några kliv framåt i utvecklingen.


ANDRA LÄSER