Sveriges största scoop fyller 50 år – men 2023 skulle avslöjandet kunna ge fängelse, igen

För femtio sedan publicerades Sveriges största journalistiska avslöjande, IB-affären. Men 2023 träder en ny lag i kraft i landet som gör Jan Guillou upprörd.

– Det vi gjorde i maj 1973 blir återigen brottsligt i januari, säger han.

När Jan Guillou och Peter Bratt dömdes för att ha publicerat artiklar om den svenska underrättelsetjänsten fann allmänheten och politiker det upprörande att journalister skulle kunna dömas för spioneri i hanteringen av hemliga uppgifter. Det ledde till att lagen ändrades. Men från den 2023 kan svenska journalister dömas för spioneribrott igen.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
31.12.2022 05:00 UPPDATERAD 31.12.2022 15:18
Cirkeln är sluten. 2023 har det gått 50 år sedan det största journalistiska avslöjandet i svensk journalistik. Då publicerade journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt en rad artiklar om den svenska underrättelsetjänsten, Informationsbyrån, i vänstertidskriften Folket i bild/Kulturfront.
Avslöjandena var flera. Enligt artiklarna ägnade sig Informationsbyrån åt åsiktsregistrering bland den egna befolkningen, samarbete med CIA och hade spioner utomlands. Att Sverige överhuvudtaget hade den här typen av verksamhet var hemligt. Inte ens riksdagen kände till den och statsminister Olof Palme (Socialdemokraterna) blånekade att han visste något.
IB-affären var född.

ANDRA LÄSER