USA efter Butja: Uteslut Ryssland ur FN-råd

Rysslands närvaro i FN:s människorättsråd är en fars, tycker USA som vill att generalförsamlingen utesluter staten som svar på de övergrepp som uppdagats i ukrainska Butja. Bilder från staden, där tiotals civila hittats dödade på gatorna, väcker fasa världen över.

Journalister dokumenterar en massgrav vid kyrkan i den ukrainska staden Butja söndagen den 3 april.
04.04.2022 15:37
Samtidigt som rapporterna om grova övergrepp och krigsbrott från ryska soldater i Ukraina samlas in sitter Ryssland i FN:s människorättsråd.
En fars, tycker USA:s FN-sändebud Linda Thomas-Greenfield enligt nyhetsbyrån Reuters.
– Och det är fel. Därför tycker vi det är dags att FN:s generalförsamling röstar för att utesluta dem.
Om två tredjedelar av församlingens 193 medlemsstater röstar för en uteslutning kan Ryssland uteslutas, efter bara två av tre år i rådet.
Sedan Ryssland gick in i Ukraina den 24 februari har generalförsamlingen vid två tillfällen samlat tillräckligt med röster för att fördöma agerandet.
– Mitt meddelande till de 140 länder som med mod stått enade tidigare är: Bilderna från Butja och förödelsen i Ukraina kräver att vi matchar våra ord med handling, säger Thomas-Greenfield.
Bilderna på avlidna civila som kantar gatorna i Butja, staden strax utanför Kiev, nådde världen i helgen. Men detaljerna kring fasan som stadens invånare, före kriget var de cirka 30 000, rapporteras ha upplevt under den ryska belägringen fortsätter komma i takt med att journalister återigen fått tillgång till området.
Reaktionerna strömmar nu in från politiskt håll.
Regionerna runt Kiev, där hundratals kroppar hittats efter den ryska reträtten.

"Folkmord"

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kräver en internationell undersökning av det han kallar för folkmord i Ukraina, skriver AP. Även Spaniens premiärminister Pedro Sánchez flaggar för att det som skett i Ukraina kan likställas vid ett sådant.
EU skriver i ett gemensamt uttalande att man "å det starkaste fördömer de inrapporterade grymheter som ryska styrkor begått i flera ockuperade ukrainska städer, som nu befriats."
Ett nytt sanktionspaket diskuteras nu i unionen.
Även FN:s människorättskommissionär Michelle Bachelet förfasas över bilderna, skriver hon i ett uttalande.
"Rapporterna som kommer ur detta, och andra områden, väcker allvarliga och oroväckande frågor om möjliga krigsbrott, grova överträdelser av internationell humanitär lag och allvarliga brott mot internationell människorättslagstiftning", säger hon enligt AFP.
Ukrainska soldater patrullerar i Butja, utanför Kiev, efter det att staden återtagits från ryska styrkor.

Sköts på nära håll

Satellitbilder från företaget Maxar tyder på att en massgrav har upprättats vid stadens kyrka. Sammanlagt 280 individer ska enligt Butjas borgmästare ha begravts i massgravarna. Andra ligger döda på gatorna – AFP:s utsända har sett minst 21 kroppar där. Under en period ville de ryska soldaterna inte låta invånarna begrava de avlidna, säger en kommunalanställd till nyhetsbyrån.
– De sade åt oss att låta dem ligga där medan det var kallt.
Reportrar från nyhetsbyrån Reuters har sett personer med civila kläder ha kulhål som tyder på att de skjutits på nära håll. Några av kropparna har hittas med händerna bakbundna av plastfolie.
Ryssland, som nekar till alla anklagelserna, har kallat till ett särskilt möte i FN:s säkerhetsråd under måndagen. FN har inte meddelat huruvida ett sådant kommer hållas, och i så fall när.
– Det finns väldigt tydliga indikationer på att krigsbrott har begåtts, säger Frankrikes president Emmanuel Macron till radiokanalen France Inter.
Han förespråkar, likt andra EU-företrädare, utökade sanktioner mot Ryssland till följd av grymheterna. Enligt Frankrike bör de riktas mot den ryska energisektorn.
– Bilderna är fruktansvärda. Internationell rättvisa måste fungera. De som ligger bakom dessa brott måste ställas till svars, säger Macron.

Vill visa mammorna

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har meddelat att man har dokumenterat möjliga krigsbrott utförda av ryska soldater i städerna Tjernihiv, Charkiv och Kiev. Ukrainas chefsåklagare Iryna Venediktova säger att man hittills har omhändertagit över 400 kroppar i områden kring Kiev som ockuperats av ryska armén.
– Jag vill att alla mammor till alla ryska soldater ska se kropparna av Butjas, Irpins och Hostomels dödade befolkning, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på ryska i sitt nattliga videotal.

ANDRA LÄSER