Kerttu Niskanen överlägsen segrare i Falun

Kerttu Niskanen kopplade på fredagen ett grepp om totalsegern i distanscupen. I loppet på favoritdistansen 10 kilometer klassiskt slog hon allt motstånd med råge.

Ingen kunde rå på Kerttu Niskanen i spåret i Falun.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
17.03.2023 15:28 UPPDATERAD 17.03.2023 15:29
Då Sveriges två största stjärnor Ebba Andersson och Frida Karlsson lämnade återbud inför världscuphelgen i Falun var manegen krattad för Kerttu Niskanen. Och finländskan tog chansen.
Niskanen krossade allt motstånd i spåret på fredagen och tog sin andra världscupseger för säsongen.
Tvåa blev tyska Katharina Henning, som fick se sig slagen med hela 16 sekunder av Niskanen. Norges Anne Kjersti Kalvå var trea.
– Det känns bra. Jag var lite fundersam inför loppet. Formen kändes inte jättebra, men alla är säkert rätt trötta efter en lång säsong, sade Niskanen i Viaplays intervju efter loppet.
Efter ett tungt VM och en misslyckad tävling i Holmenkollen var formen som Niskanen visade upp i Tour de ski tillbaka i Falun. Hon var mycket nöjd med skidorna och riktade ett stort tack till vallachefen Mika Venäläinen.
– Serviceteamet gjorde ett riktigt bra jobb, och jag måste tacka Mika. Han har gett mig otroligt bra skidor under hela säsongen. Det var roligt att vi lyckades än en gång, sade Niskanen.
Segern innebär att Niskanen nu har sammanlagt fem världscupsegrar under sin karriär. Hennes första seger den här säsongen kom – även den – på hennes paradsträcka 10 kilometer klassiskt.

Favorit till totalsegern

Fredagens seger betyder också att Niskanen drygar ut sitt försprång till sin främsta konkurrent om totalsegern i distanscupen – amerikanskan Jessica Diggins. Försprånget är nu 22 poäng då endast en distanstävling återstår.
Den sista går av stapeln i Lahtis nästa vecka. Då är det 20 kilometer klassiskt med masstart som gäller, vilket gör Niskanen till storfavorit gentemot färska världsmästaren Diggins, som är betydligt bättre i fristil än i klassiskt.
– Det är fortfarande en tuff kamp mellan mig och Jessie. Förhoppningsvis slutar det på samma sätt som det ligger till nu, sade Niskanen.
Näst bästa finländska åkare i Falun var Eveliina Piippo, som slutade tolva.

ANDRA LÄSER