Fullt på BB – mammorna tar in på hotell i stället

Redan om några veckor kan nyblivna mammor i stället för att vakna upp i en sjukhussäng, ta in på hotell. Som en följd av brist på BB-platser har Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt hyrt ett helt våningsplan för nya mammor och deras bebisar.

Inga sjukhussängar. Så här ser hotellrummen ut som Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt hyr för Kvinnoklinikens nyblivna mammor, med familj.
Maria Gestrin-Hagner
10.09.2017 07:45 UPPDATERAD 10.09.2017 11:51
Medelåldern på Hotell Cumulus kunder i Mejlans blir säkert lägst i landet då hotellet från och med oktober upplåter ett helt våningsplan med drygt 20 rum för nyblivna mödrar och deras spädbarn. Arrangemanget är ett resultat av att Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HNS, har tecknat ett avtal med hotellkedjan Restel.
Mammor som har haft okomplicerade graviditeter och förlossningar och vars nyfödda är i gott skick, kommer från och med oktober att slussas till patienthotellet ett stenkast från Kvinnokliniken.
Hotellchef Petteri Vitikainen tar HBL på rundtur i rummen. Eftersom hotellet bara har ett år på nacken känns rummen nya och fräscha. Inredningen går i grått och beige och golven har ekparkett. På våningsplanet finns ett samlingsrum med ett större matbord där släkt och vänner som kommer för att inspektera nykomlingarna kan slå sig ner. I anslutning till samlingsrummet finns ett lekrum med maskeradgarderob. Här kan äldre syskon fördriva tiden efter att ha sett tillräckligt av babyn.
Vitikainen var själv inte inkopplad då Restel valde att placera Cumulus flaggskeppshotell i Helsingfors i Mejlans, men säger att närheten till sjukhusområdet har spelat en stor roll. Sedan tidigare fungerar redan ett patienthotell i byggnaden, men det är fråga om patienter som antingen väntar på ingrepp eller patienter som har opererats men som ännu inte kan åka hem.
Hotellfrukost. I avtalet mellan hotellkedjan och sjukvårdsdistriktet ingår helpension för mammorna, det vill säga frukostbuffé, lunch och middag tillredda i hotellrestaurangen. På bilden hotellchefen Petteri Vitikainen.

Äggröra och frozen yoghurt

I avtalet mellan HUS och Restel ingår helpension vilket betyder att mammorna får samma furstliga hotellfrukost som resten av kunderna: här ingår till exempel stekt bacon, äggröra och hotellets specialitet: frozen yoghurt. Eftersom Cumulus också har nischat in sig på asiatiska turister innehåller frukostbuffén dessutom ett exotiskt inslag av risnudlar och vårrullar utöver de vanliga croissanterna och kanelbullarna. Också lunch och middag tillreds i hotellrestaurangen där menyn skiljer sig klart från vad som brukar serveras på sjukhus. Mammorna får själva välja om de intar måltiderna på rummet eller i hotellets restaurang.
Prislappen för mammorna är på samma nivå som för ett sjukhusdygn, det vill säga 32 euro per natt. Den andra föräldern i familjen får bo gratis på hotellet, men betalar separat för sina måltider.
Katja Koskinen, överskötare vid Kvinnokliniken, berättar att man redan i åratal har funderat på att se över vården av friska föderskor. I Tammerfors till exempel verkar redan i dag ett patienthotell i anslutning till BB och där har man varit mycket nöjda. Också i andra länder är erfarenheterna av att samarbeta med hotell goda.
Koskinen säger att sjukhuset redan tidigare hade planer på att ta i bruk hotellrum i närheten av Kvinnokliniken, men de skrinlades då det fanns tillräckligt med plats på sjukhuset. Då det stod klart att Barnmorskeinstitutet plötsligt måste stänga på grund av dålig inomhusluft, fanns det ingen annan utväg än att återuppliva planerna på patienthotell.
På Barnmorskeinstitutet verkar en särskild avdelning, Familjeboet, där båda föräldrarna tillbringar den första tiden tillsammans med sin nyfödda. Samma vårdmodell kommer att gälla på hotellet. I stället för att skötarna går ronder är det familjerna som knackar på hos skötarna och får råd och instruktioner.
De närmaste dagarna börjar sjukhusets tekniker dra datakablar i hotellbyggnaden som kopplas ihop med sjukhusets patientregister. Det ska också installeras larmknappar på rummen. Skötarna och barnläkaren får mottagningsrum på hotellet och det kommer till exempel att finnas särskilda lampor för blåljusbehandling av nyfödda med gulsot.
Provtagningen vållar heller inga problem eftersom sjukvårdsdistriktets rätt nya stora laboratorium ligger mitt emot hotellet på andra sidan gatan.
BB-hotellet kommer att vara öppet för alla friska föderskor vars barn uppfyller kriterierna för att flyttas dit. Till exempel måste barnet väga minst tre kilo.
En skillnad jämfört med att vistas på sjukhus är att det önskas att man har med sig egna kläder både för modern och barnet. Dock kommer det också att finnas ett reservlager traditionella sjukhuspyjamasar och bebiskläder.
För att förflytta sig från Kvinnokliniken till Hotell Cumulus ett stenkast ifrån ordnas transport med handikapptaxi som kör i skytteltrafik mellan de två byggnaderna. Familjerna tar in på hotellet ungefär sex timmar efter att barnet är fött och stannar i snitt mellan ett och två dygn, men de kan också stanna längre ifall det är motiverat.

Eftertraktad av personalen

Katja Koskinen berättar att många i personalen har velat börja jobba på den nya avdelningen.
Innan familjerna får åka hem granskas de av en barnläkare. Det finns också beredskap att skicka tillbaka familjerna till Kvinnokliniken ifall det uppstår akuta situationer, men eftersom man kommer att ha strikta krav på vilka som får ta in på hotellet, väntas patientströmmen från hotellet till sjukhuset bli mycket liten.
– I synnerhet i början kommer vi att ha strikta kriterier för dem som flyttas till hotellet. Senare då vi blir rutinerade är det möjligt att kraven lindras.
Katja Koskinen bedömer att nästan alla som vill, får ett rum på hotellet. Men helt säker kan man inte vara. Ibland då det är stor rusning kan det hända att det inte lyckas. Patienter som hellre vill stanna kvar på sjukhuset, kan göra det.
Några färska kalkyler över om BB-hotellet blir billigare eller dyrare för skattebetalarna än traditionella sjukhusplatser finns inte.
– För några år sedan gjorde vi grova kalkyler och kom till att kostnaderna ligger på ungefär samma nivå som för konventionella sjukhusrum. Dock hade vi inget val eftersom Barnmorskeinstitutet stänger och vi plötsligt måste hosta upp fler vårdplatser.
Sysselsättning för syskon. I anslutning till mammornas rum finns ett lekrum för äldre syskon på besök.

Esbo nästa?

Katja Koskinen säger att man vid HNS noggrant kommer att ta lärdom av samarbetet med hotellkedjan och man överväger för stunden att eventuellt inrätta ett patienthotell i Esbo dit familjer från Esbo sjukhus kunde slussas i framtiden.

Förbannad riksdagsledamot

En som inte blev glad då hon hörde om hotellarrangemanget är riksdagsledamot Mikaela Nylander (SFP) från Borgå. Hon kämpade in i det sista för att Borgå skulle få behålla sitt förlossningssjukhus, men förgäves. Borgå BB stängdes vid årsskiftet.
– De flesta dåliga beslut brukar man komma över efter ett tag, men det gäller inte beslutet att stänga Borgå BB. Jag kan fortfarande inte begripa varför man gjorde det. Kravet på att sjukhuset måste ha över 1 000 förlossningar per år fanns med av en anledning: att man skulle kunna lägga ner ett visst antal förlossningsavdelningar, säger Nylander som surnade till då hon nåddes av beskedet att HNS nu åtgärdar den akuta bristen på BB-platser med att hyra ett våningsplan hotellrum.
– Då beslutet om nedläggningen av Borgå BB togs hette det att det skulle spara 1,6 miljoner euro per år. Då hade nog ingen räknat med den hotellnota som nu uppstår. Mammorna i Borgå skulle garanterat hellre vistas på ett förlossningssjukhus i hemstaden än placeras på hotell, säger Nylander som misstänker att man redan då beslutet om Borgå BB togs, kände till inomhusluftsproblemen på Barnmorskeinstitutet.
– Jag är inte glad, inte överraskad. Det här är en beklaglig soppa som försämrar servicen för många, anser Nylander.

ANDRA LÄSER