På Drumsö ordnas gratis provkörning av båtar

Under helgen kan alla som är intresserade av båtliv provköra allt från aktersnurror till segelbåtar på Drumsö. Samtidigt håller flera lokala företag i Finlands båtmecka öppningar av sommarsäsongen.

Nu kan du testa på att dra till sjöss från hamnen vid Båtbyggarvägen på Drumsö.

På fredag och lördag 4-5.6 kan nyfikna nybörjare gratis provköra drygt 20 olika båtar tillsammans med en professionell skeppare. I båtarna finns flytvästar i både vuxen- och barnstorlek så att hela familjen kan testa på båtlivet.

Enligt Båtbranschens Centralförbund Finnboats vd, Jarkko Pajusalo, har evenemanget gjorts så coronasäkert som möjligt. Bland annat har man tydliga avgränsningar och gångrutter på strandtomterna.

– Vi sköter om att evenemanget är så tryggt som möjligt även i coronakrisens tider. Vi rekommenderar ändå att provkörningarna görs familjevis eller i den egna coronabubblan, säger han.

Flera aktörer inom den finländska båtbranschen samarbetar kring anordnandet av helgens testdagar. Båtbyggarvägen på Drumsö är den största båtbranschkoncentrationen i hela Finland. Där finns allt från reparationsvarv till båttillbehörsbutiker. Under testdagarna delas också en förnyad version av den omfattande och kostnadsfria guiden Båtlivets ABC ut. I den hittar man tips om båtens registrering och förtöjning, navigering och grunderna för båtlivssäkerhet.

När restauranger, hobbyverksamhet och andra platser där människor i vanliga fall tillbringar sin fritid varit tvungna att stänga har många dragit till skogs eller sjöss under pandemin.

Under årets fyra första månader registrerades 19 procent fler båtar och andra flytetyg jämfört med samma period i fjol. Inför sommarens nästa stora båtevenemang, Helsingfors flytande båtutställning, som ordnas i slutet av augusti, har redan 90 procent av platserna reserverats.

ANDRA LÄSER