Flera träd blir en skog som fångar koldioxid – tusentals plantor delas ut i Helsingfors

En trädplanta räddar kanske inte världen, men fyratusen björkar, granar och tallar är en början. Det som startade som Nina Backmans konstprojekt har växt sig till en aktion för miljön.

Konstnären Nina Hackman (t.v.) har tagit initiativ till aktionen där fyratusen trädplantor delas ut. Bitte Hokkanen och väninnan Jaana har i förväg kommit överens om att en tallplanta ska få växa på väninnans gård.
Bitte Hokkanen tar målmedvetet emot en tallplanta som är varsamt inpaketerad i brunt papper. Den ska hon plantera i väninnans trädgård i Baggböle.
– Den saknar en tall. Det här får bli vårt gemensamma barn, säger hon.
Fyratusen trädplantor delades på torsdagen ut utanför konstmuseet Kiasma i Helsingfors. Initiativtagare är konstnären Nina Backman som inom sitt nutidskonstprojekt "Silence" – som handlar om tysta platser i urban miljö – började fundera på trädens roll i sammanhanget.
Planen var först att plantera träd på ett hygge, men i augusti då skogsbränderna i Amazonas rasade som värst, bestämde hon sig för en mer spontan aktion. Med sig fick hon bland annat plantpartihandlaren Harviala samt ett tiotal sponsorer och samarbetspartner.
– Det här är ett bra exempel på vad man kan göra om väldigt olika aktörer slår ihop sig; konstnärer, byggföretag, stadens byråkrater, säger Backman.
– Vi visar att det här är något som man kan göra om man har ångest över att världens skogar brinner.
Backman menar att det finns en kraft i spontanitet som kan bära långt. Torsdagens plantutdelning ska ändå inte bli en engångsföreteelse. Hon drömmer om en trädplanteringsgala och ett mer organiserat planterande av ännu fler plantor på våren. Eller varför inte en björkskog utanför centrumbiblioteket Ode?
Nina Hackman säger att projektet "en miljon träds talko" visar att det finns en kraft i spontanitet, i synnerhet då aktörer med olika bakgrund samarbetar. Inari Jansson, vd på Harviala, säger att partihandeln för plantor fort var med på noterna. – Det här ligger väldigt nära vår affärsidé.
Läs också: Klimatpanelen: Skövling av skogar och förstörelse av myrmarker ger stora utsläpp

Kom ihåg bevattningen

Vid Kiasma löser daghemsgrupper, skolklasser och privatklasser ut trädplantor. Det är björk, tall och gran, klassiska sorter som vanligtvis klarar sig bra i den finska naturen.
Önskvärt är att man berättar var man planterar sitt träd och delar informationen på sociala medier under hashtaggen #miljoonanpuuntalkoot.
– Vi vill att trädplantan ska kännas personlig och konkret och att man visar att den faktiskt kommer i bruk, säger Inari Jansson, vd på Harviala.
Små plantor, som de som delas ut, är enligt henne enkla att plantera. Det gäller att se till att de har tillräckligt med plats för att kunna växa till sig och att marken är hyfsat ogräsfri. Det är också viktigt att de får vatten kontinuerligt.
För den som inte har en egen gård föreslår Helsingfors stad att träden planteras i närskogen eller i Centralparken.

Aktioner runtom i världen

Runtom i världen ordnas olika slags trädplanteringsaktioner som ett led i att motverka klimatförändringen. I Finland har bland andra tidigare statsministern Juha Sipilä föreslagit att skolungdomar planterar tio miljoner träd.
Skog fungerar som kolsänka eftersom träden och biomassan absorberar koldioxid. Det är ändå först när träden är större som de binder koldioxid i högre grad.
I solskenet vid Kiasma säger Bitte Hokkanen att en planta kanske inte gör någon större skillnad, men att om många planterar träd får det effekt.
– Man kan inte helt ge upp.
Hon berättar att hon och väninnan, som ska få tallbabyn, har deltagit i klimatdemonstrationer i Helsingfors tillsammans, stärkta av svenska Greta Thunbergs budskap.
– Vi tror på en grön framtid, en där man inte hugger ner så mycket träd i Finland.
Aktionen pågår mellan klockan 9 och 17 på torsdagen.
– Vi tror på en grön framtid, säger Bitte Hokkanen.
ANDRA LÄSER