Viking Line kommer till Hangö – en kryssning under regattan

När reguljärtrafiken står stilla söker rederiet andra uppdrag för storfärjan Gabriella för sommaren och kryssar till Hangö och Kotka. Fast ortsborna kan inte borda den röda färjan.

Ett av de större passagerarfartygen som någonsin lagt till i Hangö. Viking Gabriella kommer till stan till regattan i juli.
Viking Lines Gabriella kommer i sommar att köra en tvånätters kryssning från Helsingfors via Tallinn till Hangö och tillbaka. Västra hamnen i staden har sällan angjorts av ett så stort passagerarfartyg tidigare, skriver rederiet i ett pressmeddelande. Storfärjan kommer till Hangö den 9 juli.
"Det här är en unik chans för både lokalinvånarna och passagerarna. Ortsborna får se Gabriella i sina egna hemknutar och passagerarna får besöka de här hamnarna med ett finländskt kryssningsfartyg. Vi är mycket entusiastiska över våra nya inhemska resmål. Efter den långa vintern tror jag att folk behöver omväxling i vardagen och ett miljöombyte", skriver Viking Lines försäljningsdirektör Kaj Takolander i ett pressmeddelande.
Från Hangö kan man ändå inte den här gången ta Vikingbåten till Tallinn, och tidtabellen möjliggör heller inga tur och retur-resor från Västnyland.
– Den här gången säljer vi bara kryssningar och inga enkelresor, säger Kaj Takolander till HBL.
Han hoppas ändå att många ska ta färjan i sommar för att se vår egen finländska skärgård, vilket många kunder enligt honom har frågat efter.
– Vi ska se om vi kan ordna med att Gabriella kör också en sväng via Bengtskär, en stor och fin fyr det också, säger han.
Viking Line har också utrett om det kunde gå att gå i land från färjan till fyrön, eller till Russarö fort, men där stötte man på hinder av säkerhetsskäl. Nu blir det möjligt att i samarbete med försvarsmakten besöka Russarö med en mindre båt, som dagsprogram under kryssningen.
I Hangö hamn finns det inga passagerartuber för att ta i land kryssningsresenärerna, utan det blir skyttelbuss från färjans bildäck till stadshuset och Bulevarden.

Garderat för covid-19-restriktioner

Kryssningen hoppas man också i övrigt ska vara så covid-19-säker som möjligt, både när det gäller smittrisker och eventuella myndighetsbegränsningar.
Viking Gabriella kommer att göra en motsvarande kryssning till Kotka den 28 juli i samband med evenemanget Kotka havsdagar. I det här skedet planerar man ändå inte att sälja kryssningarna i Estland, även om intresset där är stort för både Hangö och Kotka, som är Tallinns vänort.
Tidigare i år meddelade Viking Line att rederiet också öppnar kryssningar till Riga, Visby och Åbo för försäljning. Prislappen på kryssningarna börjar från under 100 euro per person.

Stockholm kan rymmas i schemat

Gabriella har normalt gått som det ena fartyget på Viking Lines linje mellan Helsingfors och Stockholm, men linjen har under coronapandemin varit nedlagd.
Gabriella har under tiden legat parkerad i Åbo och kommer ännu att dockas innan trafiken inleds tidigast i mitten av maj. Om coronaläget medger det, säger Kaj Takolander, kan Viking Line eventuellt mellan sommarkryssningarna återuppta vissa turer i trafiken mellan Helsingfors och Stockholm.

ANDRA LÄSER