Livstjuvar

Ditt liv är inget annat än din tid. Den som bestämmer över din tid bestämmer också över ditt liv.

Avgång 10:04. Du hinner gott och väl till lokaltåget och sitter bekvämt i värmen och väntar på konduktören som kommer med biljetten.
​Fast det gör du inte längre. Du måste räkna med att frysa i kön framför biljettautomaten som eventuellt funkar. I annan lokaltrafik måste du som är för gammal att ha en smarttelefon eller för ung att ha konto på den söka närmaste R-kiosk och kuta dit och tillbaka.
​För att det inte är din tid som räknas. Tiden är fortfarande pengar. Men någon annans.
I bästsäljaren Tio tankar om tid skrev forskaren Bodil Jönsson redan för tjugo år sedan om den snuttifierande, ryckiga tiden. Hon prioriterade just tåget: det gav ett långt sjok av effektiv tid i motsats till flyget dit man pushades i olika omgångar som boskap.
​Beslutsfattarna står oförstående och kränkta inför kundernas och väljarnas negativa respons. Allt det goda vi har gjort för folk som inte förstår sitt eget bästa!
​Västmetron, till exempel. Varför gnälla över en extra halvtimme eller två extra kilometrar tur och retur per dag? Aktiveringsmodellen, då? Visst har man flyttat efter jobb förut!
​Men denna dagliga timme blir tre hela extra arbetsdagar per månad. För dessa kilometrar måste en barnfamilj eller äldre person skaffa bil.
Familj på annan ort äter upp föräldratiden. Allt går inte att fixa på nätet, heller. All denna tid känns som förlorad, stulen.
​Tid är det enda riktigt demokratiska i världen. Den – och inget annat – har vi alla lika mycket av. Hur du använder den berättar vem du är och vad som är värdefullt för dig. Det är därför denna ensidiga konfiskering av tiden känns så kränkande ... Ju mer självbetjäning, desto snabbare går det undan, desto bekvämare blir det för den digikunniga och desto billigare för serviceleverantören. Perfekta besparingar – om din tid inte räknas. Kostnadseffektiviteten gäller inte din vardag utan den som koncentrerar och investerar. Ditt liv rinner ut i småmynt – någon annan tar i lugn och ro sedlarna.
Storlekens mantra betyder också att du betalar med din tid för besluten som tagits utan konsekvensbedömning av din individuella verklighet. Barnen skjutsas till stora skolcentra; gymnasieeleverna till exempel får sitta hela tre timmar per dag i bilen – och får sedan höra att de ”motionerar inte tillräckligt och blir feta”.
Arbetstiden är inte längre helig. Comeback till öppna klasser och kontor betyder att man blir avbruten jämt. Billig i drift, men dyr i resultat: det tar minst en kvart att omkoncentrera sig. Doktrinen om 24/7, dygnet runt-samhället, gör människorna sömnlösa. Samtidigt ordinerar läkare och ledarskapskonsulter ostörd sömn mot depression, ineffektivitet, bristande innovationsförmåga.
Det räcker inte att sitta hemma och meditera under carpe diem-tavlan. Ditt liv är inget annat än din tid. Den som bestämmer över din tid bestämmer också över ditt liv. Om din tid inte får något värde blir du själv också värdelös. Besegra livstjuvarna. Ta tag i ditt liv.
ANDRA LÄSER