Urpremiär för Muminoperan på svenska: "Vi vill hedra språket och ikonen Tove Jansson"

I slutet av maj blir det urpremiär för Muminoperan på svenska som baserar sig på Tove Janssons bok Farlig midsommar. – Det är viktigt att hedra Tove Jansson, som är det svenska språkets absoluta ikon i Finland, säger producenten Ville Salonen.

Muminoperan på Alexandersteatern riktar sig till barn över 5 år.

En tvåspråkig ensemble med bland andra Joel Bonsdorff, Margit Westerlund och Hedvig Paulig i huvudrollerna kommer att ge två föreställningar på svenska på Alexandersteatern i Helsingfors. Bakom produktionen står Satakunta musikfestspel och Opera Box.

Operan från 1974 är komponerad av Ilkka Kuusisto och har otaliga gånger framförts på finska. Nu ges en svenskspråkig version i Christian Holmkvists översättning.

– Vi vill hedra Tove Jansson med att framföra operan på svenska. Vi tyckte att det var på tiden eftersom Jansson är en ikon för den svenskspråkiga kulturen i Finland och Mumins originalspråk är svenska, säger producenten Ville Salonen på Opera Box.

Enligt Salonen var det viktigt att hitta de rätta figurerna och rösterna för varje roll, och sådana som behärskar både finska och svenska eftersom man också kommer att ge tre föreställningar på finska.

– Trots att vi nu ger bara två föreställningar på svenska så vill vi också utreda möjligheten att uppföra operan på nytt i framtiden. Men det är inte billigt att göra opera så det handlar mycket om kostnader. Vi hade också som mål att göra en ryskspråkig produktion av operan som vi skulle ha fört till Ryssland och Ukraina, men på grund av kriget skjuts de planerna upp, säger Salonen.

Åldersgränsen för Muminoperan är 5 år. Enligt Salonen finns det spännande händelser och element i operan som kan upplevas som skrämmande.

– Om det är fråga om ett känsligt barn så kan det hända att föreställningen upplevs som skrämmande. Det här är mer en opera för hela familjen än en utpräglad barnopera, säger Salonen.

Fotnot: Muminoperan framförs på Alexandersteatern på svenska den 25 maj klockan 10 och 18. Den 27 maj klockan 10 på finska. Den 28 maj klockan 14 och 18 på finska. Föreställningen varar 1,5 timme.

ANDRA LÄSER