Löparna får nej – EM-maraton hålls i gassande solsken

Kritik från förbundshåll och skriftliga upprop från över 50 löpare. Trots höga temperaturer kommer starttiden inte att flyttas och EM-maratonet i München ska springas som planerat.

Det blir varmt för Alisa Vainio och de övriga idrottarna som löper maraton i EM.
HBL-TT
13.08.2022 18:53
Utlovade stekheta temperaturer, utan moln och nästan ingen vind, har fått maratonlöpare från skilda nationer att protestera mot de utsatta starttiderna.
I stället för att starta under förmiddagen runt lunchtid som utsatt hade löparna velat börja loppet runt 07-tiden. Idrottarna menar att det är en hälsorisk att löpa över fyra mil i de temperaturer som utlovats i München.
Även från förbundshåll har kritiken haglat.
– Man måste ju alltid anpassa sig till väderförhållanden som maratonlöpare. Men någonstans går ju en gräns för vad som är hälsovådligt. Det är en flytande gräns, alla reagerar olika. Men det är högst olyckligt att man från början har lanserat starttider för maraton i början av augusti som är så pass olämpliga, sade svenske landslagsledaren Lorenzo Nesi till TT i veckan.
Men svaret från arrangören blev alltså nej. EM-maratonet kommer, precis som planerat, att dra igång på måndag 11.30 (damer) och 12.30 (herrar).
Fyra finländska damer, Alisa Vainio, Nina Chydenius, Annemari Kiekara och Suvi Miettinen, löper maraton i München. På herrsidan är Arttu Vattulainen ensam blåvit idrottare.

ANDRA LÄSER