Kinesiska Kaidi i ekonomisk kris

Kaidi Finlands kinesiska moderbolag hotas av avstängning från börsen i Shenzen efter att bolagets revisor vägrat skriva under företagets resultatrapport. Kaidi Finland leds fram till augusti av tidigare SFP-ordföranden Carl Haglund och bolaget planerar ett bioraffinaderi i Kemi.

03.07.2018 13:33 UPPDATERAD 06.08.2018 10:27
Sunshine Kaidi New Energy Groups moderbolag Kaidi Ecological and Environment Technology har kämpat med ekonomiska svårigheter en längre tid. Redan innan Carl Haglund för en månad sedan meddelade att han lämnar det finländska dotterbolaget hade också finländska medier med Lapin Kansa i spetsen rapporterat om svårigheterna. Försök att rädda ekonomin genom att bland annat sälja ut delar av verksamheten har misslyckats.
Haglund har inte motiverat sin avgång från Kaidi med det kinesiska bolagets svaga ekonomi utan med att de tillstånd som behövs för att föra projektet i Kemi vidare nu är klara och att det är dags för dem som ska bygga att ta över.
– Efter sommaren är Kaidis Finlandsprojekt framgångsrikt avslutat för min del och satsningen har den lagstiftning och de tillstånd som behövs. I nästa skede innehas huvudrollen av dem som kan bygga fabriker, kommenterade Haglund då sin sorti i Helsingin Sanomat.
För HBL har han inte velat kommentera sina framtidsplaner. Kaidi Finland tas över av ingenjör Pekka Viljakainen.
Lapin Kansa skrev i juni att konkurser är ovanliga i kinesiska börsbolag och att strävan har varit att hitta en utomstående finansiär som kunde rädda Kaidi ur de ekonomiska trångmålen. Som skäl till problemen anger Kaidi en alltför snabb expansion. Bolaget har både vind- och vattenkraftverk samt flere biokraftverk under byggande. Ett annat skäl är enligt bolaget de kinesiska myndigheternas strävan efter att minska företagens skuldsättning.

ANDRA LÄSER