Sonja Kailassaari i finska På spåret i kväll: ”Att det sänds live sätter press”

Det är kul med liveunderhållning, för vad som helst kan hända. Det säger programledaren Sonja Kailassaari som är en av dem som tävlar i Finlands version av På spåret.

Sonja Kailassaari och Janne Grönroos leder programmet Efter nio. I kväll sitter de i en tågkupé.
Sofia Holmlundsofia.holmlund@hbl.fi
11.02.2023 15:12
Det har blivit dags för det tredje avsnittet av finska På spåret, eller Hengaillaan som det heter. Och i kväll är det Sonja Kailassaari och Janne Grönroos som sitter i en av tågkupéerna.
Duon är bekant från bland annat programmet Efter nio som de leder.
I den andra kupén kommer Esko Eerikäinen och Shirly Karvinen att sitta. Eerikäinen jobbar som programledare på Radio Nova och Karvinen har hörts i kanalen Basso. Hon är även tidigare Miss Finland.
HBL fick tag på Kailassaari som strosade runt i Tammerfors på lördagseftermiddagen. Programmet sänds live härifrån i kväll klockan 21.

Är du ett fan av svenska På spåret?

– Det är jag. Jag har tittat på det från och till de senaste åren. Det är ett program som tar dig med på en resa och som är både allmänbildande och underhållande. Den kombinationen älskar jag.
Inför kvällens inspelning av Hengaillaan känner hon sig förväntansfull.
– Lite resfeber har jag, man vet ju inte vart man är på väg. Det ska bli spännande att se om jag går i lås eller hoppar på ett av tipsen. Att det sänds live sätter en viss press. Sitter du hemma med en pizzalåda i famnen är det lätt att dra i handtaget vid tian. Jag vill inte riskera allt för mycket. Jag är ytterst glad över att få resa med Janne som verkligen är en tävlingsinriktad människa.
Kailassaari berättar av att hon brukar bli ressugen av att titta på svenska versionen av På spåret.
– Själv älskar jag tåg som transportmedel. En gång i tiden sade min moster: ”då man reser långsamt hinner själen med”. När du åker flyg går det så fort att du inte hinner acklimatisera dig.
Hennes senaste resedestination gick till Fuerteventura.
– Det är en av Kanarieöarna som jag inte besökt tidigare. Det var en trevlig destination så länge som man hade bil och kunde komma runt och se ön.

Hur bra är du på geografi?

– Säkert kunde jag vara lite bättre på det. Vissa världsdelar hör inte till mina starka sidor. Jag har aldrig varit i Asien. Men Janne har varit där så jag tänker att vi kompletterar varandra.
Efter första avsnittet av Hengaillaan var kritiken inte nådig på sociala medier. Speciellt hård var kritiken mot deltagaren Cris­tal Snow.
– Jag är lite ledsen över diskussionen den första veckan. Jag tycker att folk var ganska elaka och kom med personliga angrepp. Man måste också ge programmet en möjlighet att utvecklas på sitt eget sätt. Du kan aldrig kopiera ett program helt och hållet. Vi får hoppas det här är ett program som får en fortsättning på samma sätt som På spåret.
Kailassaari har jobbat som programledare för Efter nio ända sedan starten. Programmet har sänts i åtta år.
– Precis som en människa utvecklas, så utvecklas också ett program. Det handlar också om att vara i tiden och inte stagnera och hålla fast vid det som är gammalt. Men sedan ska man heller inte ändra på något om ett koncept är bra. Visst sitter vi varje år och funderar på om vi ska ta bort eller lägga till något. En årlig evaluering är alltid på sin plats.
Hon upplever att det tar några år för ett program att hitta sig själv.
– Vissa program blir förstås en succé direkt.

ANDRA LÄSER