Ny forskning: Deltavarianten av coronaviruset drabbar både ovaccinerade och vaccinerade

Forskarteamet påträffade inte ett enda fall av virusvarianten omikron.

Samma varianter av coronaviruset smittar både vaccinerade och ovaccinerade finländare, uppger vårdbolaget Mehiläinen.
03.12.2021 16:44 UPPDATERAD 03.12.2021 19:12
Samma varianter av coronaviruset smittar både vaccinerade och ovaccinerade finländare. Det visar forskning som vårdbolaget Mehiläinen, laboratoriet Vita och institutet Biotekniikka har gjort.
Forskningen bygger på sekvensering av coronaviruset där man analyserar virusprovets genetiska sammansättning. Laboratorieanalyserna gjordes i slutet av oktober.
Deltavarianten är enligt analysen den förhärskande varianten i landet. Deltavarianten smittar både vaccinerade och ovaccinerade, uppger Mehiläinen.
"Vi utredde om olika virusvarianter kunde förklara den snabba smittspridningen trots den höga vaccinationstäckningen. Alla de smittfall som vi undersökte hade orsakats av deltavarianten, säger Kristina Hotakainen vid Mehiläinen.
Forskarteamet påträffade inte ett enda fall av virusvarianten omikron.
"Resultaten bekräftar att deltavarianten kan infektera patienter trots vaccinering och det verkar som att det inte finns någon märkbar skillnad mellan vaccinerade och ovaccinerade då vi analyserar orsaken till coronainfektionen", skriver Mehiläinen i ett pressmeddelande.
Andelen positiva coronatest har fördubblats den senaste månaden och är nu över 8 procent. Mehiläinen understryker att coronavaccinet skyddar mot allvarliga sjukdomsförlopp även om man blir smittad av coronaviruset.
"Vi följer med situationen med sekvensering av coronaviruset för att kunna identifiera förekomsten av varianten omikron så fort som möjligt", säger Hotakainen.

ANDRA LÄSER