Dopaminstimulerande experiment med ovisst utfall

Arbetsgruppen Nameless performance Projekt Dopamin undersöker hjärnans och kroppens belöningssystem ur ett samhälleligt och ett personligt perspektiv. Försöket att knyta ihop de två väcker fler frågor än svar, men det förtar inte nöjet i föreställningen, tvärtom.

Anna-Sofia Nylund och Lidia Bäck har tillbringat en vecka med att utföra ett schema av dopaminförhöjande aktiviteter som till exempel att skapa konst.
Otto Ekman
19.12.2019 13:58
Utformningen och inredningen av utrymmet påminner om det senaste gästspelet jag sett på Viirus, Inter-floral Mint Box, i det att det är uppbyggt som ett slags miniutställning med målningar, videokonst, skulpturer och poesiurklipp. Precis som i Mint Box deltar också publiken i att skapa de verk som fyller utrymmet. Under den föregående veckan har vi nämligen inbjudits att delta efter tid och förmåga i ett schema som de två aktörerna i Nameless, Lidia Bäck och Anna-Sofia Nylund, följt för att målmedvetet försöka höja sina dopaminnivåer. Det rör sig om olika former av terapeutiskt självförverkligande såsom träning, naturpromenader och kreativt skapande. Själv har jag deltagit i en promenad genom ett regndisigt Busholmen och limmat ihop en liten miniatyrmodell av ett tält av trådar, papper och tändstickor vilket mycket riktigt på ett trevligt sätt påmint om de aktiviteter jag brukar ägna mig åt för att förbättra mitt humör också på min fritid.

ANDRA LÄSER