Gunnar Stolt, 106, är ett år äldre än Finland – ”Jag hoppas få uppleva dagen vi är med i Nato”

Gunnar Stolt är född i Storfurstendömet Finland. Hans första minne är från inbördeskriget, då han som ett och ett halvt-åring såg två arkebuserade män en bit från hemmet. Själv har han kämpat för Finlands frihet i vinter- och fortsättningskriget. – Livet i Finland har varit gott, men eftersom jag inte har bott någon annanstans än här kan jag inte riktigt jämföra.

Gunnar Stolt kan blicka tillbaka på Finlands 105-åriga historia med en skärpa som de flesta av hans jämnåriga saknar. Han föddes året innan Finland blev självständigt och har själv upplevt varje händelse i riket. Nu hoppas han på att han ska få uppleva dagen då Finland blir fullvärdig medlem i Nato. – Det är det bästa sättet att försäkra oss om att Finland förblir självständig även i framtiden, anser han.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
06.12.2022 05:00 UPPDATERAD 06.12.2022 07:06
När Gunnar Stolt för en dryg vecka sedan fyllde 106 år uppvaktades han av familj och släktingar hemma hos yngre sonen Leif-Håkan i Grankulla. Även äldre sonen Kaj-Gunnar, som bor i USA, reste hem till Finland för att fira fadern.
– Livet i Finland har varit gott, säkert bättre än i många andra länder. Men eftersom jag inte har bott någon annanstans än här kan jag inte riktigt jämföra, säger Gunnar Stolt.
Han bor sedan tolv år tillbaka på Tunabergs seniorhem i Esbo. Där firar han också självständighetsdagen tillsammans med de andra seniorerna. 

ANDRA LÄSER