Nya anklagelser mot Ghislaine Maxwell i Epstein-härvan

Åtalet mot det forna brittiska societetslejonet Ghislaine Maxwell har utökats till att nu även inbegripa trafficking av en minderårig flicka. Anklagelserna, som är allvarligare än de som tidigare riktats mot Maxwell, gäller en då 14-årig flicka som tvingades genomföra sexuella handlingar mot betalning.

Det brittiska societetslejonet Ghislaine Maxwell åtalas för fler brott. Hon var en nära bundsförvant till den avlidna sexualbrottslingen Jeffrey Epstein.
Ghislaine Maxwell, tidigare partner och nära bundsförvant till den avlidne sexbrottslingen Jeffrey Epstein, greps i juli i fjol av FBI, misstänkt för att ha "försett" Epstein med flickor ner mot 14 år som han sedan utnyttjade sexuellt.
59-åringen åtalades då på sex punkter om bland annat koppleri av minderåriga mellan 1994 och 1997. De två nya anklagelsepunkterna gäller en då 14-årig flicka som 2001 tvingades till sexuella handlingar med Epstein, för vilka Maxwell eller någon av hennes anställda ska ha betalat flickan kontant.

Rättegång i sommar?

Enligt åtalet uppmanades flickan av Maxwell och Epstein även att "rekrytera andra unga flickor som kan förse Epstein med sexuell massage", vilket hon gjorde. Maxwell ska även ha varit närvarande när flickan var naken i sällskap med Epstein.
Maxwell, som under sin tid i häktet tre gånger har nekats borgen och även förlorat en juridisk kamp om att hemlighålla ett edsvuret vittnesmål 2016, ska enligt planerna upp i rätten i juli i år. De nya åtalspunkterna kan dock skjuta ytterligare på rättegången.
Om hon fälls riskerar Maxwell, dotter till den framlidne brittiske mediemogulen Robert Maxwell, 35 års fängelse bara för de ursprungliga anklagelserna.

Tog sitt liv i sin cell

Jeffrey Epstein var en mångmiljardär och affärsman från New York i USA. År 2008 dömdes han för att ha köpt sex av underåriga. Men straffet blev lindrigt, 13 månaders fängelse, men med frihet att gå till arbetet. Det korta straffet var ett resultat av förhandlingar med de federala myndigheterna.
Senare framfördes fler anklagelser om liknande brott, och att minderåriga som hade befunnit sig hos Epstein hade utnyttjats både av honom och av hans vänner. I juli 2019, en månad efter det att han gripits, tog Epstein sitt liv i sin cell i häktet på Manhattan i New York. Han blev 66 år.

ANDRA LÄSER