Tilde Polviander är Finlands lucia 2021

Finlands lucia heter Tilde Polviander, hon är 19 år och kommer från Mariehamn på Åland.

Mamma Ann-Sofie Polviander är överlycklig över att dottern Tilde har valts till lucia. Hon är en stor beundrarinna av THL-chefen Mika Salminen och är glad över att det är just han som kröner Finlands lucia i år. Hela familjen Polviander planerar att delta i kröningen i Domkyrkan.
– Jag blev jätte-jättelycklig! Men sen förstod jag ingenting …
Så säger Tilde Polviander när HBL ringer upp henne på torsdagsförmiddagen.
Hon har för bara en liten stund sedan fått det efterlängtade samtalet från Folkhälsan, samtalet som bekräftar att hon har vunnit luciaomröstningen och därmed blivit vald till årets Finlands lucia. Tilde Polviander har knappt hunnit smälta innebörden av samtalet.
– Jag hade inte väntat mig att bli vald till lucia, verkligen inte. Det var en underbar grupp med kandidater och jag kunde inte ana att just jag skulle bli vald. Men jag är jätteglad! säger den nyvalda lucian.
Tilde Polviander är vald till Finlands lucia 2021. Just nu befinner hon sig i hemmet i Mariehamn, men redan i natt tar hon färjan till Helsingfors tillsammans med sin mamma Ann-Sofie.
Tilde Polviander har främst fört kampanj på Åland och i sociala medier. Hon har skapat egna kandidatprofiler på både Facebook och Instagram.
– Jag har laddat upp sångvideor på mina sidor i sociala medier, skrivit inlägg om luciakampanjen och berättat vart pengarna från insamlingen går samt skrivit om vad lucia betyder för mig, berättar hon.
Polviander har också aktivt rört sig ute bland folk, sjungit och fört sin kampanj.
– Jag har bland annat besökt pensionärsföreningar och olika serviceboenden där jag uppträtt med sång.
Tilde Polviander dansar på sin fritid och hon är med i en populär dansförening på Åland, den vägen känner hon många andra dansare.
– Jag vet inte vilka som har röstat på mig, men jag kan tänka mig att en hel del röster har kommit från mina vänner i dansskolan Dunderdans, säger hon.

Ledigt från skolan

Tilde Polviander är abiturient och går sista året i Ålands lyceum och deltar i studentskrivningarna i vår. Just i dag är hon ändå ledig från skolan och befinner sig nu hemma.
– Vi har provveckan i skolan och jag skulle egentligen ha haft prov i religion i dag. Men jag förklarade situationen för min lärare som var hygglig och låter mig skriva provet en annan dag, så i dag är jag hemma.
Det blev plötsligt mediecirkus hemma hos familjen Polviander i Mariehamn på torsdagseftermiddagen, då gratulanter och journalister knackade på dörren. Reportern Peter Grönholm från Ålands radio & TV var en av dem som intervjuade färska lucian Tilde Polviander.
Dagen kommer ändå inte att bli speciellt lugn. Efter lunch knackade Folkhälsan på Åland på dörren för att gratulera och förbereda henne inför det stora uppdraget. Redan före det var Radio Åland på plats för att intervjua Finlands lucia 2021. Därefter måste Tilde hinna packa väskorna, för redan på torsdagskvällen bär det av mot Helsingfors.
– Jag ska ta kvällsfärjan till Helsingfors. Min mamma kommer med på resan, och pappa är redan där, i Helsingfors på jobbresa. Min syster studerar i Sverige så hon hinner knappast komma med nu. Jag vet inte så mycket om fredagens program ännu, men jag ska åtminstone pröva klänningar och luciakronan och delta i luciakörens övningar, berättar Tilde ivrigt.
Kandidatintervjun med Tilde Polviander och de nio andra kandidaterna finns på HBL:s luciasida där man också kan höra dem sjunga.
HBL kommer att följa Tilde Polvianders förberedelser inför luciadagen i olika artiklar. Kröningen av Finlands lucia sker traditionsenligt i Helsingfors domkyrka måndagen den 13 december.

Finlands lucia 2021

Finlands lucia är en välgörenhetskampanj som arrangeras av Folkhälsan i samarbete med HBL och Svenska Yle.
I samband med omröstningen ordnas en penninginsamling, som pågår ända till den 31 januari 2022. Pengarna går till utsatta barnfamiljer i Finland. Mera info om insamlingen finns här på HBL.fi eller hos Folkhälsan.
Finlands lucia kröns den 13 december av Mika Salminen, säkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd. Man räknar med att kunna hålla kröningen inför publik i Domkyrkan, trots de striktare coronarestriktioner som nu införts i Nyland, eftersom alla i publiken får en sittplats och det inte ingår allsång i programmet. Det finns inga ståplatser inne i kyrkan.
ANDRA LÄSER