Unga rånar Winellska skolans elever

Under den senaste tiden har elever i Winellska skolan flera gånger rånats utanför skoltid. Från skolan uppmanar man nu eleverna röra sig i grupp efter skolan. Polisen har svårt att ingripa – alla fall polisanmäls inte.

Elever från Winellska skolan har utsatts för flera rån. Efter att skolan flyttade till centrum har problemet växt.
Harald Grönstrandharald.gronstrand@hbl.fi
14.02.2023 10:11 UPPDATERAD 14.02.2023 11:13
Ungdomsbrottsligheten ökar i västra Nyland. Nu har också elever vid Winellska skolan i Kyrkslätt drabbats, det här året har skolans elever nämligen flera gånger utsatts för rån.
Rektor Kristiina Koli bekräftar uppgifterna.
– Vi vet att det finns ungdomsgäng som skapat oro och hotfulla situationer. Nu när vi flyttat till centrum har det på sätt och vis blivit ett större bekymmer, säger Koli.
Winellska skolans äldre årsgrupper har nämligen efter årsskiftet flyttat till centrum medan det nya GWP-skolcentret byggs. Rånen har skett under 2023, och Koli lyfter fram att det varit särskilt oroligt i närheten av resecentret. Det är nära där eleverna går i skola.
– Enligt våra uppgifter handlar det om ett litet gäng som polisen känner till.
Enligt Kolis uppgifter är det också frågan om jämnåriga eller äldre ungdomar som står bakom brotten. Uppgifterna har lämnats vidare till polisen, och via systemet Wilma har man nu uppmanat eleverna att försöka röra sig i grupp när det är möjligt.
– Det här har skett utanför skoltid, så egentligen har det inte med skolan att göra. Men vi vill få ungdomarna och föräldrarna att förstå att de ska ringa 112 när det händer. Vi har också bett föräldrarna att diskutera det här med eleverna, säger Koli.

Ring 112

Kriminalkommissarie Nina Kangas bekräftar att ungdomsbrottsligheten är på väg uppåt i regionen. De senaste fallen där elever vid Winellska skolan rånats känner hon inte till, men hon vet att fall har förekommit.
– De här problemen ser vi dels i Esbo och också i Sjundeå. Det som gör det svårt för polisen är att fallen inte alltid anmäls, säger Kangas.
Hon berättar att polisen agerar enligt den information som kommer in. Därför blir det problematiskt om det inte görs polisanmälningar, eller om de som utsätts för brott inte ringer nödnumret.
– Vi uppmanar dem som utsätts att göra polisanmälan. Om de i skolan har bättre information än vi har så kan vi inte göra mycket, säger Kangas.

Har ni något tips för eleverna?

– Som man säger på engelska, det gäller att vara streetwise. Då ser man problem innan de uppstår. Och man ska absolut inte beväpna sig med till exempel kniv. Unga vet inte hur illa det kan gå, säger Kangas.
– Och man ska alltid ringa 112!

ANDRA LÄSER