Fotbollsspel i italiensk politik

Italiens osäkra ekonomi kräver att landet snabbt får en ny regering. En hypotes är att både det populistiska missnöjespartiet Femstjärnorna och det främlingsfientliga högerpopulistiska Lega Nord kommer att ingå i den nya regeringen. Vänstern har döpt lösningen till "Frankensteinmajoritet".

Det var ju inte så svårt. Redan på andra dagen lyckades Italiens nya politiska majoritet välja talmän för parlamentets två kamrar. För Italien fortsätter att ha ett av Europas mest kostsamma parlamentariska system med ett över- och ett underhus. För den förre premiärministern Matteo Renzis förslag till förenkling av författningen gick ju inte igenom.
Det blev en kvinnlig talman denna gång i senaten, Elisabetta Alberti Casellati. Första kvinnan någonsin på denna post, tillhörande Silvio Berlusconis parti Forza Italia. En elegant 71-årig dam som alltid stöttat de lagar som skräddarsytts för Berlusconi. Konservativ och som öppet säger att hon är emot landets nya partnerskapslag som inkluderar även homosexuella.
Femstjärnorna, som är ett parti som utmanar Italiens etablissemangspolitik, valde Roberto Fico till talman i underhuset. Han är en 43-årig statsvetare som även har varit Erasmusstudent i Finland. Där har han haft möjlighet att se hur väl allmänna kommunikationsmedel fungerar i Norden.
I Rom gråter vi över transporterna, men Fico har bestämt sig för att åka buss till sitt nya jobb. Han lade förstås ut en selfie under premiärturen. Dessutom har han bestämt att han kommer att avstå en betydande del av sin nya höga lön.
Jo, det är ett helt annat ljud i skällan i dag efter parlamentsvalet den 4 mars. Välja talmän gick lätt, men att tro att Italien får en ny regering lekande lätt efter påsk är antagligen ett allvarligt misstag.
Inget av de stora partierna fick egen majoritet. Det faktum att högerkoalitionens största parti Lega (tidigare Lega Nord) blev utan talmanspost kan innebära två saker: att partiledaren Matteo Salvini blivit överkörd eller att man kommit överens om att han får bli premiärminister.
Femstjärnorna som har hög etisk svansföring vill inte vara i en regering med Forza Italia eller ha något att göra med Berlusconi som är dömd för skattebrott. Och nu stundar en ny rättegång för den 81-årige Berlusconi, som är misstänkt för att ha korrumperat flera unga damer som vittnat falskt till hans fördel i tidigare rättegångar som rört ett sexåtal.
Till skillnad från Tyskland, Belgien eller Spanien så har Italien en osäker ekonomi som inte bör vara utan regering i månader. Den troligaste lösningen är ändå en regering med Femstjärnorna och Lega. En hypotes som vänstertidningar kallar för Frankensteinmajoritet. I annat fall blir det nyval.
Det är Italiens president Sergio Mattarella som ger regeringsuppdraget. Han ser sitt uppdrag ungefär som att vara en fotbollsdomare. Spelet skall fungera, meddelar presidentpalatset.
Italiens osäkra ekonomi kräver att landet snabbt får en ny regering. En hypotes är att både det populistiska missnöjespartiet Femstjärnorna och det främlingsfientliga högerpopulistiska Lega Nord kommer att ingå i den nya regeringen. Vänstern har döpt lösningen till "Frankensteinmajoritet".
ANDRA LÄSER