Nya webbsajten Läroteket lär både elever och föräldrar rätt studieteknik

Vet du hur man effektivast pluggar in ord på främmande språk? Nej, det vet få elever och långt ifrån alla föräldrar kan heller hjälpa sina barn att lära sig rätt studieteknik. – För att lära sig nya saker är det bra om man har viss förståelse för hur hjärnan och minnet fungerar, säger läraren Daniela Strandberg.

Läraren Daniela Strandberg från Pargas har skapat webbsajten Läroteket som stöd och inspiration för elever och föräldrar som tycker att läxläsningen ibland känns tung och svår.
11.08.2021 08:35
– Det finns jättestora skillnader mellan eleverna i en klass när det gäller läxhjälp. För att jämna ut skillnaderna mellan hemmen började jag för flera år sedan göra korta videor till mina elever på hur det lönar sig att läsa läxor så att informationen fastnar, säger läraren Daniela "Ela" Strandberg.
Det var startskottet till Läroteket, en slags digital läxhjälp på nätet. Nästa vecka lanserar Svenska folkskolans vänner, SFV, i samarbete med Ela Strandberg den nya webbsajten laroteket.com som riktar sig till alla som berörs av inlärning och läxor, alltså elever i årskurs 1–6, deras föräldrar och lärare. Men sajten är redan nu öppen och kan alltså besökas genast.
– Jag har under mina år som lärare insett att såväl elever som föräldrar saknar kunskap om studieteknik. Det är min uppgift som lärare att lära ut också studieteknik till mina elever, så under de tre senaste åren har jag satt mig in i ämnet, läst massvis med fackböcker om hjärnan och minnet och börjat tillämpa det i min undervisning. Och jag ser en stor skillnad i klassen när eleverna förstår att de inte är dumma bara för att de inte genast fattar en ny sak, utan att det är hjärnan som spelar dem olika spratt, säger Strandberg.

ANDRA LÄSER