13-årig pojke bakom ny skjutning i Jerusalem

Två personer har skadats i en ny skjutning i östra Jerusalem. Gärningsmannen, som uppges vara 13 år, sköts på platsen. Dådet sker dagen efter fredagens blodiga attack mot en synagoga i staden. EU och Ryssland manar nu Israel till besinning.

Israelisk polis säkrar området där en tonårig pojke öppnade eld i östra Jerusalem på lördagen.
28.01.2023 17:52 UPPDATERAD 28.01.2023 18:00
– EU erkänner till fullo Israels berättigade oro över säkerheten, som bevisats av de senaste terrorattackerna. Men det måste understrykas att dödligt våld bara ska användas som en sista utväg, när det inte går att undvika, för att rädda liv, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell efter lördagens skjutning.
Ryska utrikesministeriet uppmanar till återhållsamhet på båda sidor.
”Vi ser på händelseutvecklingen med djup oro. Vi uppmanar alla parter till maximal återhållsamhet för att undvika att spänningarna eskalerar”, säger ministeriet i ett uttalande.

Djupt chockad

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz säger sig vara djupt chockad över attackerna.
– Mina tankar är med offren och deras familjer. Tyskland står vid Israels sida.
Offren för lördagens skjutning uppges vara far och son, 47 och 23 år gamla. Båda sköts i överkroppen och deras tillstånd är enligt tidningen Haaretz allvarligt men stabilt.
Skytten rapporteras vara en 13-årig palestinsk pojke som öppnade eld mot en grupp på fem civila i närheten av Jerusalems gamla stadskärna. Medan polis och räddningstjänst skyndade till platsen sköt två förbipasserande personer med vapenlicens pojken, uppger polisen. 13-åringen har förts till sjukhus, men det finns inga ytterligare uppgifter om hans tillstånd.

Över 40 gripna

Skjutningen sker i ljuset av gårdagens blodiga attack mot en synagoga i ett judiskt område i Jerusalem som ockuperades av Israel 1967, och sedermera annekterades av landet i strid med internationell rätt.
Sju personer, däribland en 70-årig kvinna, dödades när en 21-årig man öppnade eld vid synagogan i vad som beskrivs som den värsta terrorattacken i Jerusalem sedan 2008.
Skjutningen skedde enligt israeliska medier när människor lämnade synagogan Ateret Avraham efter fredagskvällens bön.
Enligt israelisk polis greps 42 personer ”för förhör” om fredagens attack under natten till lördagen. Vissa av dem uppges vara familjemedlemmar till den man som pekats ut som skyldig. Den 21-årige palestiniern, bosatt i det av Israel ockuperade östra Jerusalem, sköts till döds av polis strax efter dådet.
Palestinier samlas i Gaza efter fredagens attack mot en synagoga i Jerusalem.

Regeringen diskuterar respons

Israeliska medier rapporterar att islamiströrelsen Hamas har tagit på sig fredagens dåd. Gruppen ska ha uppgett att skjutningen var en hämnd för den israeliska militärinsats på Västbanken som i torsdags krävde nio palestinska liv. Enligt FN-experter är torsdagens dödstal det högsta i en enskild insats på Västbanken sedan 2005.
Israels armé meddelar under lördagen att man skalat upp närvaron på Västbanken, vilket innebär att ytterligare flera hundra israeliska soldater nu utplacerats i palestinska områden. Enligt nygamle premiärminister Benjamin Netanyahu ska landets säkerhetsråd kallas samman senare under lördagen för att diskutera regeringens ”fortsatta respons” på attacken vid synagogan.
Den senaste tiden har varit ovanligt våldsam på ockuperade Västbanken. De två senaste skjutningarna innebär ännu en eskalering av den israelisk-palestinska konflikten och experter höjer alltmer varnande röster för en möjlig kommande våldsupptrappning.

ANDRA LÄSER