IIHF:s besked: Ryssland fråntas ishockey-VM 2023

Det blir inget ishockey-VM för herrar i Ryssland 2023. Landet fråntas arrangörskapet, meddelar Internationella ishockeyförbundet (IIHF) på sin hemsida.

Det blir inget hemma-VM för Rysslands ishockeyherrar nästa år. Arkivbild.
Redan några dagar efter den ryska invasionen i Ukraina i slutet av februari meddelade IIHF att både Ryssland och Belarus, som stöder det ryska anfallskriget, kastas ut från alla ishockeyturneringar på obestämd tid.
Sanktionerna gäller såväl klubb- som landslag och sträcker sig över alla åldersgrupper.
Dessutom har Ryssland blivit av med värdskapet för junior-VM 2023, och nu står det klart att också herrarnas senior-VM kommer att flyttas från landet.
"Beslutet att flytta turneringen togs i första hand av hänsyn till säkerheten och välmåendet hos alla spelare, ledare, journalister och fans. Precis som när styrelsen tidigare beslutade att flytta JVM 2023 från ryska Omsk och Novosibirisk, uttryckte styrelsen den här gången oro för rörelsefriheten för spelare och ledare till, från och inom Ryssland", skriver IIHF i ett pressmeddelande.
Herrarnas VM 2023 skulle ha spelats i S:t Petersburg 5–21 maj, men på tisdagens styrelsemöte i schweiziska Zürich beslutade IIHF att Ryssland fråntas arrangemanget. Ett alternativt värdland kommer att presenteras under IIHF:s årliga kongress, som hålls i samband med årets VM-turnering i Tammerfors och Helsingfors i maj.
Huruvida Ryssland och Belarus får delta i några turneringar nästa år återstår att se.

ANDRA LÄSER