Se segermålet: Finland besegrade Tjeckien – möter Tyskland i semifinal i ishockey-VM

Finland besegrade Tjeckien i kvartsfinalen i ishockey-VM och är klart för semifinal.

Jussi Olkinuora var Finlands bästa spelare då laget tog sig till semifinal.
Finland spelar om medalj i ishockey-VM i Riga. Lejonen besegrade Tjeckien efter en fantastisk kämpainsats där försvarsspelet och magiskt målvaktsspel av Jussi Olkinuora avgjorde matchen.
Lejonen hade vissa problem att få i gång maskineriet i inledningen av kvartsfinalen. De tjeckiska spelarna var betydligt aktivare på skridskorna och förde spelet stora delar av den första perioden. De finländska backarna stod dessutom för några hårresande misstag i egen zon och bjöd motståndarna på vassa chanser.
Till all tur var Juho Olkinuora på strålande spelhumör mellan stolparna och Tjeckien kunde inte ta en tidig ledning i matchen trots att det inte varit helt orättvist med tanke på matchbilden.
Efter att lejonen ridit ut den tjeckiska anstormningen fick Finland chansen i powerplay i slutet av den första perioden. Och lejonen var någon centimeter från att ta ledningen då Iiro Pakarinen kom åt att styra pucken mot Simon Hrubecs mål. Efter en väldigt lång granskning från videon visade domaren att det inte var mål och lagen fick fortsätta jaga matchens öppningsmål.
Finlands tränare Jukka Jalonen höll inte alls med domarnas syn på situationen utan protesterade högljutt i bytesbåset.
I början av den andra perioden var Finland igen nära att ta ledningen då Atte Ohtamaas tunga skott från distans träffade ribban.
Efter den starka tjeckiska inledningen kom Finland allt bättre in i matchen och lejonspelarna lyckades kontrollera spelet rätt bra. Också de gånger tjeckerna kom åt att snurra långa anfall i den finländska zonen visade lejonformationerna upp en kollektivt stark defensiv som tvingade motståndarna ut mot sargen.
Lejonen fick den matchbild man ville ha med tajt försvarsspel och få riktigt kvalificerade målchanser.
Det är den sortens hockey som passar det här lejonlaget allra bäst.
Och då lejonen fått matchen dit man ville ha den kom också ledningsmålet till slut. Jere Innala var först på en lös puck vid det tjeckiska målet och smällde in gummitrissan drygt halvvägs in i matchen.
Finland spelade en fantastisk match där det kollektiva försvaret var grunden till segern.
Och vi ska absolut inte glömma Jussi Olkinuoras magiska spel i målet. Olkinuora stod för flera matchvinnande räddningar och spred ett lugn i försvaret.
Då Kanada besegrade Ryssland i den andra sena semifinalen betyder det att Finland ställs mot Tyskland i lördagens semifinal.
Samtliga fyra lag i semifinalerna spelade i samma grupp i gruppspelet.

VM-slutspel

USA–Slovakien 6–1 (3–0, 1–1, 2–0)
Schweiz–Tyskland 2–3 (1–0, 1–1, 0–1, 0–0, 0–1)
Finland–Tjeckien 1–0 (0–0, 1–0, 0–0)
Ryssland–Kanada 1–2 (0–0, 1–0, 0–1, 0–1)
USA–Kanada
Finland–Tyskland

ANDRA LÄSER