Chipskris på Åland – potatisskörden hotar torka in i hettan

Först en hel sommar utan regn. Och nu tropisk hetta. – Det ser inte alltför lysande ut med tanke på potatisskörden, säger Ulf Sandelin, odlingschef för den åländska chipsfabriken.   

På fredag väntas årets skördeprognos. I synnerhet Åland har lidit av en rekordtorr sommar. Det kan bli den sämsta skörden på åratal, tror Sandelin.

Chipsfabriken på Åland får ett svårt år då potatisskörden hotar bli dålig. – Skörden kan ändå bli lite bättre än under rekordåret 2018 då den var historiskt låg på grund av torkan. Vi har ett betydligt bättre bevattningssystem nu, menar specialrådgivaren Dennis Grönroos.
Johanna Häggblomjohanna.haggblom@hbl.fi
18.08.2022 14:14 UPPDATERAD 18.08.2022 17:21
Sedan maj har det regnat 40 millimeter på Åland. Det bådar inte gott för chipspotatisen som just nu ska växa som mest på de åländska åkrarna.
– Just den här tiden på året är helt avgörande för potatisskörden. Den här tropiska hettan kommer därför väldigt olämpligt.
Det säger Dennis Grönroos, tidigare odlingschef på Orkla på Åland och numera oberoende specialrådgivare för odlare.
– Tillväxten är som störst just nu, och borde vara ett ton per hektar om dagen. Är det över 24 grader varmt sjunker potatisen ihop. Det måste finnas fukt för att den ska växa.
– Läget är värst här på Åland, här har det varit jättetorrt i år. Inåt landet och i Österbotten har det varit fuktigare, men i princip kan man säga att alla odlingar längs kusten lidit.

Kristinestad ledande potatisstaden

Åland har 650 hektar "chipsåkrar", det vill säga potatis som används för chips och djupfrysta produkter som pommes frites. Största delen går till Orklas chipsfabrik i Haraldsby, men dit anländer även potatis från bland annat Vessölandet i Borgå. 
– Åkrarna ligger utspridda just för att sprida på risken, säger Grönroos.
I hela landet finns 21 000 hektar potatisåker, varav Kristinestad har nästan 3 000. Där odlas mest matpotatis, som inte ser ut att drabbas så hårt i år.
Utmaningen för just chipsproduktionen är att den kräver vissa sorters potatis.
– Den ska ha hög stärkelsehalt, men inte socker för att undvika bruna chips. Du vet själv när man friterar socker så blir det brunt.

"Saknas flera ton"

På Orklas fabrik suckar odlingschefen Ulf Sandelin tungt.
– Det kommer att fattas bra mycket potatis i år. Vi borde få sex till åtta ton tillväxt per hektar i veckan nu i augusti. Nu saknar vi många ton.

Betyder det att chipshyllorna kommer att gapa tomma i år?

– Det blir nog en utmaning att fylla dem, i värsta fall får vi köpa in potatis från bland annat Danmark, säger Sandelin som ändå inte vill spekulera i om priserna kommer att stiga. 
Bara vissa potatissorter duger för chipsproduktion.
Sandelin lyfter ändå på hatten för potatisodlarna som kämpat hårt hela sommaren.
– Vissa har tvingats vattna upp till sju gånger i sommar, när det vanligen borde räcka med en eller två gånger. Många har tvingats bygga ut sina bevattningssystem.
Ungefär två tredjedelar av odlarna på Åland har möjlighet till konstbevattning.
– En del har grävt dammar, andra kan ta vatten från träsk, men där finns mycket begränsningar. 
På fredag kommer årets skördeprognos som sammanställs av Naturresursinstitutet Luke. Både Ulf Sandelin och Dennis Grönroos påminner om att det ändå bara är en prognos.
– Vi har inte börjat skörda ännu. Potatisen ligger fortfarande i jorden fram till september då det blir bråda tider. Men det ska bli spännande att se vad Luke kommer med. Hittills har vi bara gjort provgrävningar i marken.

ANDRA LÄSER